Преструктуриране на областните болници във Видин, Враца и Монтана обмисля здравният министър Кирил Ананиев. Във всяка от тях трябва да останат да работят само най-успешните ѝ клиники, предвижда той.

Така трите болници ще осигуряват по-добро лечение. Промяната щяла да доведе и до увеличаване на пациентите им, защото всяка от тях ще приема хора от целия Северозападен регион. Така пък щяло да стане възможно вдигането на заплатите на лекари, сестри и санитари.

Ананиев обяви идеята си в сряда след среща с директорите на трите областни болници и на държавната “Света Анна”. Пред тях той представи методиката за формиране на заплатите за персонал.

Болниците във Видин и Враца няма да успеят да увеличат заплатите, стана ясно след срещата.

И здравната каса, и министерството осигурили достатъчен финансов ресурс за тях, но заради демографската криза им липсвали както достатъчно пациенти, така и кадри, за да си заработят парите, обясни Ананиев. Затова предлагал вариант да работят с по-малко клиники, но реално да обслужват пациентите от три области и така да си изкарват парите.

Големите дългове на болниците във Видин и Враца допълнително затруднявали вдигането на заплатите.

“Следващата седмица заедно с директорите ще видим кои клиники и отделения имат най-висок капацитет във всяка една от трите болници и ще вземем решение как да ги преструктурираме. Вместо да има една и съща клиника или отделени и в трите болници, ще съсредоточим капацитет, апаратура и човешки ресурси там, където наистина е достигнато високо ниво”, обясни здравният министър.

Тази реформа ще върви заедно със закупуването на нови линейки и ремонт на спешните центрове, което приоритетно се изпълнява в Северозапада, допълни той.