Премахването на простатата е една от най-често срещаните операции, на които се подлагат мъжете над 60-годишна възраст наред с премахването на "перде" на очите (катаракта). Обикновено се пристъпва към трансуретрални резекции на простатата, но през последните години тази хирургия се замества от нова минимално инвазивна процедура, наречена фотоселективно изпаряване на простатата (PVP). В България Хил клиник е мястото, където се извършват най-отдавна и най-много лазерни операции при увеличена простатна жлеза.

Използвайки прецизен лазер, урологът изпарява увеличената тъкан и изчиства всякаки препятствия пред уринната струя.

Друг метод, който е подходящ за големи простати, над 80-90 грама е енуклеацията. В зависимост от размера на увеличената простатна жлеза, процедурата продължава между 30 и 50 минути и не изисква пълна упойка, защото практически няма никакъв разрез.

„Тази нова лазерна техника е пробив за лечението на пациенти с увеличена простата. Ние вече 10 години успешно я практикуваме в Хил клиник и твърдим, че със сигурност е по-добра и щадяща за пациента от класическата хирургия. Лазерът значително намалява риска от сериозни усложнения от операцията и позволява на пациентите бързо да се възстановяват с малко или никаква болка. Лазерът намалява престоя в болница от 4-5 дневен в еднодневен. Освен това съхраняваме континенцията на мъжа, което е от съществено значение. При друг вид операции може да се загуби контролът върху пикочния мехур и пациентът да получи следоперативно неволно изпускане на урина. Този риск с лазера не съществува. Съхраняваме и сексуалните възможности на мъжа, което допринася за високото качество на живот и самочувствието му. След операция със Зелен лазер или новия Moses лазер нашите пациенти съобщават за бързо възвращане силата на струята им, отлично общо състояние, повишено желание за интимна близост с партньорката. Те се чувстват по-здрави, по-млади, по-работоспособни. Нямат вече многократни нощни ставания или непрекъснато напрежение и затруднения в уринирането." разказва д-р Фернандо Санча, ръководител на операционен екип в Хил клиник. "Целта ни е да покажем, че може да се помогне на мъжете с ДПХ като въвеждаме и практикуваме единствено лазерна урология на простатата като стандартно лечение в Хил клиник. Твърдо вярваме, че това е бъдещето на урологията и не искаме да предлагаме нищо по-малко от възможно най-доброто на пациентите ни." добавя той.

Защо простатата създава толкова често проблеми на мъжа

Точната причина за появата на ДПХ (доброкачествено увеличена простата) все още е неизвестна. Състоянието се смята за естествена част от процеса на стареене при мъжете и не се влияе почти в никаква степен от стила на живот, здравословното хранене или активността. Установено е, че мъжете над 50 години имат 50% шанс да развият увеличение на простатата, докато мъжете над 80 години имат 90% шанс бъдат засегнати от този проблем. По текущи оценки приблизително два милиона мъже в света в момента се нуждаят от хирургично лечение за ДПХ.

Симптомите на ДПХ варират от човек до човек, но общата им черта е, че се влошават с течение на времето. Тъй като простатната жлеза продължава да расте през целия живот на мъжа, то състоянието може само да прогресира. Увеличената жлеза все повече и повече притиска уретрата, причинявайки множество пикочни проблеми и ако не се лекува, може да доведе до инфекции на пикочния мехур, камъни в пикочния мехур и, в редки случаи, до сериозно увреждане на бъбреците.

При първоначално диагностициране на ДХП мъжете обикновено биват подложени на медикаментозно лечение. Лекарствата са първата линия на проактивно лечение, въпреки че те са успешни само в част от случаите. На голям процент от мъжете се налага операция. При всички случаи е най-добре операцията да бъде лазерна, безкръвна, еднодневна, за да се постигнат оптимални медицински резултати без да се причиняват страдания и усложнения за болния.

През юни 2019 в Хил клиник цената на пакет "Профилактика на простатата" е намален на 35 лв. Също така към всеки пакет пациентите на клиниката получават безплатно изследване Урофлоуметрия. Това е бърз и приятен за пациента тест, който дава обективна информация по показатели за струята на урината. Резултатите получавате веднага!