Случаите на морбили у нас станаха 460 и около 100 от тях са в доимунизационна възраст. Това съобщи в дискусия за ваксинопредотвратимите заболявания проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към здравното министерство.

В Благоевградско - огнището, от което взривовете тръгнаха, случаите са общо 135 и постепенно затихва. Начело със 165 болни до момента излиза София окръг. В  Бургас се доказаха 5 случая с генотип от Украйна. Във  Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Перник, Монтана са се разболели по няколко души, обясни проф. Кантарджиев. Той отличи организацията на противоепидемичната полити на здравните власти в Перник. Там първата им стъпка е била да се провери дали всички ангажирани с контакти с потенциални заразени са били имунизирани. Нямат и разминавания в отчетите за ваксинирани случаи и реалната ситуация с болните. 

Вероятността за неврологично усложнение след морбили е висока и понякога отложена във времето, въпреки че средно 1 от 1000 боледуващи деца умира още по време на заболяването.

В момента невролозите се сблъскват с усложненията на епидемията от 2010 г. у нас, обърна внимание проф. Кантарджиев.

От привидно лесен за париране единичен случай на внос на морбили в България от Македония тази година в момента има значителен брой болни. Така се наредихме на 6-о място в Европа, каза  доц. д-р Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор на България. Над 75 от заболелите у нас са ромски деца, останалите - от семейства, в които има недоверие към ваксините - т.нар. антиваксъри. 

Има данни за разболели се 10-15% имунизирани според регистрите. Но тези отчети няма как да са истина. На 1000 случая е възможно един имунизиран с двете дози да не развие имунен отговор,  обясни доц. Кунчев. "Взривовете се оказаха полеви тест за това колко добре работи системата в отделните райони." 

Морбили тръгва от дете на македонско семейство, дошло на почивка при приятели в Разлог. Но в началото не е било ясно, че е с шарка, тъй като характерният обрив се появява на 4-5 ден след началото на инфекцията.  Детенцето вдига температура, подкашля - типична картина за кое да е респираторно заболяване, и семейството си тръгва. Но се разболяват контактувалите с него деца на българското семейство и са приети в болницата в Разлог. Шарката още не е проявила типичната картина и понеже децата са настанени заедно с другите деца в общо отделение, се заразяват 16 деца. Подобна ситуация макар с по-малък брой заразени се повтори и в други населени места. В Окръжна болница например има заразни дори сред персонала - освен лекари и сестри и рентгенови лаборанти дори служители от охраната, които вдигат бариерата, каза доц. Кунчев.