Какви са рисковете при корекция на изкривен носен хрущял обяснява проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Рисковете при хирургическата корекция на изкривената носна преграда са минимални, особено когато операцията се провежда от хирург с опит в тази област. Усложненията зависят от степента на изкривяването - наличие на различни изразени гребени, шипове, сраствания на преградата към останалите структури на носните кухини, наличие на изкривяване на костната част на преградата и др.

Като правило операцията се извършва под обща упойка. Усложненията могат да се разделят на ранни и късни. Към ранните спадат тези по време на самата операция и късо време след това като обилно кървене, което може да наложи спиране на оперативната интервенция. Най-често това се случва при изкривявания в долната част на преградата, където преминават важни артерии на носната преграда. При нагънат септум и формиране на криста или шип лигавицата в тези зони е силно изтъняла, което води често до разкъсването й. Тази перфорация, ако своевременно не се възстанови, впоследствие може да остане трайна. Много по-често се наблюдават късните усложнения, като например трайната перфорация с различни размери. Клинично тя може да предизвика образуването на различни свиркащи шумове от завихрянията на преминаващия през перфорацията въздух. Сраствания между носната преграда и носните конхи, което е предпоставка за затруднено носно дишане, най-често се получава след продължителна тампонада. Нерядко са тежките възпаления в областта на гърба на носа, сливиците (ангини), перфорация на твърдото небце и др. Тези усложнения са твърде редки при оператори, които владеят добре различните техники на ринохирургията.