27°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Началото на хеморагичния мозъчен инсулт най-често е остро, с главоболие, нарушено съзнание, дори до кома, с парализа на десните или левите крайници, понякога с отклонение на погледа встрани. По-често е през деня по време на хранене или при извършване на някои напрегнати физически или умствени дейности.

Въпреки големите успехи на науката при съвременното лечение голяма част от болните умират в първите дни и седмици след голям кръвоизлив. Ако има пробив на кръвта в мозъчните вентрикули, това е изключително лош показател.

При благоприятно развитие излялата се кръв за няколко месеца се резорбира и на мястото на кръвоизлива остава минимален дефект. След критичния начален период изгледите за възстановяване при мозъчните кръвоизливи са много по-добри при тези кръвоизливи в сравнение с исхемичните инсулти (инфаркти). При тях загиналите клетки в областта на инфаркта не се възстановяват, а функцията им се поема от околните останали живи.

Най-честите причини мозъчен кръвоизлив са артериална хипертония, вродени или придобити аномалии на мозъчните кръвоносни съдове, промени в съсирването на кръвта и склонност към кръвоизливи при някои кръвни заболявания, възпалителни и други увреди на кръвоносните съдове.

Хеморагичните инсулти са крайно спешни състояния. Болните трябва максимално бързо да бъдат превозени до болница, в която има възможности за диагноза и за интензивни и реанимационни грижи.

В първите минути и часове се проследяват и коригират основните жизнени параметри и кръвните показатели за състоянието на мозъка и организма. От това зависи спасяването на живота на болния. Понякога е възможно и оперативно евакуиране на кръвоизлива, но само при съответни показания.

След много опасния за живота остър период в първите часове и дни след мозъчен кръвоизлив качеството на живота относително се възвръща. Първата година след инсулта болният трябва да е под наблюдение на опитен невролог заради опасността от рецидив и влошаване.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ядките са алерген, затова не е препоръчително да ги включвате в менюто си, докато кърмите. Фъстъци, орехи, бадеми - налага се да ги избягвате за известно време, за да не доведат алергична реакция при детето. Чесън Чесънът е имуностимулатор, но трябва да го избягвате, докато кърмите, защото силният и характерен аромат се предава на кърмата.

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лимузини “Ауди А8” карат хората на Марешки  Разследван за данъци от ГЕРБ с нови 200 дка земя и близо 1 млн. спестявания Нова лодка Cranchi за 40 хил. лв. си е закупил бившият вънтрешен министър (1997 – 1999 г.) и съпруг на соцдепутатката и актриса Нона Йотова - Богомил Бонев. Но пък е продал същия модел за 100 хил. лв.

Проф. Генчо Начев отново е най-богатият лекар, става ясно от декларациите пред КПКОНПИ на директорите на болници. Шефът на “Св. Екатерина” е добавил нов имот към досегашните 15 и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в “Бояна”. Проф. Начев и съпругата му имат по влогове общо над 5,

Нова кола за 111 986 лв. си е купил бившият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев през 2018 г. Избрал е “Инфинити Q60S”. Посочил е спестявания от заплати като произход на средствата в имуществената си декларация, качена в сайта на Инспектората към ВСС. Колев е редови съдия от 22 ноември 2017 г.