25°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Началото на хеморагичния мозъчен инсулт най-често е остро, с главоболие, нарушено съзнание, дори до кома, с парализа на десните или левите крайници, понякога с отклонение на погледа встрани. По-често е през деня по време на хранене или при извършване на някои напрегнати физически или умствени дейности.

Въпреки големите успехи на науката при съвременното лечение голяма част от болните умират в първите дни и седмици след голям кръвоизлив. Ако има пробив на кръвта в мозъчните вентрикули, това е изключително лош показател.

При благоприятно развитие излялата се кръв за няколко месеца се резорбира и на мястото на кръвоизлива остава минимален дефект. След критичния начален период изгледите за възстановяване при мозъчните кръвоизливи са много по-добри при тези кръвоизливи в сравнение с исхемичните инсулти (инфаркти). При тях загиналите клетки в областта на инфаркта не се възстановяват, а функцията им се поема от околните останали живи.

Най-честите причини мозъчен кръвоизлив са артериална хипертония, вродени или придобити аномалии на мозъчните кръвоносни съдове, промени в съсирването на кръвта и склонност към кръвоизливи при някои кръвни заболявания, възпалителни и други увреди на кръвоносните съдове.

Хеморагичните инсулти са крайно спешни състояния. Болните трябва максимално бързо да бъдат превозени до болница, в която има възможности за диагноза и за интензивни и реанимационни грижи.

В първите минути и часове се проследяват и коригират основните жизнени параметри и кръвните показатели за състоянието на мозъка и организма. От това зависи спасяването на живота на болния. Понякога е възможно и оперативно евакуиране на кръвоизлива, но само при съответни показания.

След много опасния за живота остър период в първите часове и дни след мозъчен кръвоизлив качеството на живота относително се възвръща. Първата година след инсулта болният трябва да е под наблюдение на опитен невролог заради опасността от рецидив и влошаване.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Димитър Павлов не можа да уреди сина си в държавна детска градина. Известният радио- и тв водещ подал документи в две ясли, но момченцето му не било прието. Сега за детето се грижи съседка на Павлов. "Жената много добре се разбира с Никола. Освен него тя гледа и внуците си и всички заедно се забавляват", доволен е Митко.

Може да звучи невероятно, но като майки жените често биват разделяни на 3 типа в зависимост от размера, който носят – слаби, нормални и с надномерно тегло. Сигурно ще се запитате кой ги разделя? Просто – самите жени, както и медиите, социалните мрежи, налагането на определен тип, по който една дама „трябва“ да изглежда след раждането

"Днес е международният ден на момичето! Добре, аз имам две големи момичета вкъщи.Поздравявам ви, момичета от целия сват, и да правите вашите бащи щастливи. А на всички нас, бащите на момичета - да правим всичко възможно за тях, защото всички знаем колко специална е тази връзка." Това написа Димитър Бербатов в профила си във Фейсбук и придружи

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над половин милион семейства в САЩ вече живеят по този начин Xоливудската актриса Деми Мур постави много въпроси за семейните отношения с биографичната си книга “Отвътре навън”, която се превърна в бестселър в САЩ. Тя разказа какво е да растеш с майка алкохоличка, която да те продаде на 15-годишна възраст за 500 долара на мъж, за да те изнасили.

В категория "Новини" сайтът на "24 часа" е на челната позиция както със своята десктоп версия, така и с мобилната За пореден месец сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) е най-големият новинарски сайт в България - и в класацията на десктоп сайтовете, и при мобилните, показват данните на метричната система Gemius за септември

25 г. след като България детронира Германия като световен шампион с 2:1 в 1/4-финала на мондиала в САЩ, наш рефер намери място във вече 111-годишната история на бундестима. В квалификация за европейското първенство догодина срещу Естония в Талин пловдивчанинът Георги Кабаков стана съдията, който показва най-ранния червен картон на немски