С лазер лекуват също инконтиненция

Между 10 и 15% от ражданията в България са съпроводени с хирургична намеса, много шевове и тежки разкъсвания. Ако след това тъканите не се възстановят в рамките на 3 до 6 месеца, травмите се заличават с лазер.

Това обяви днес д-р Явор Лозанов от АГ "Шейново" на семинара за женско здраве и самочувствие в столичната болница "Св. София".

Ефектът от лазерна процедура трае 12-18 месеца. В много държави го плаща здравната каса, защото така се лекува и инконтиненцията (неволно изпускане на урина, б.а.). От това се спестяват 20% от отпусканите от здравната каса средства. Въпросът е дали на жените да не се отпускат по 3 процедури с лазер, както е в редица страни от Западна Европа.

Те се прилагат и за пред- и постменопауза, като отново облекчават състоянието на жената.

Във форума участва изтъкнатият специалист по АГ проф. д-р Марко Гамбачиани, директор на Центъра по менопауза в болницата "Санта Клара" в Пиза. Той е член на ръководството на Международното дружество по менопауза и  на Европейското дружество по мено- и андропауза.

Терапиите са без оперативна намеса и без упойка. Продължават средно 15 минути (правят се в цикъл от 3) и не изискват почивка след това.