Маймунка показва как може да бъде заобиколен стерилитетът на лекувани от рак момчетата. Когато мъж научи, че има рак, може да замрази своя сперма, преди да се подложи на химиотерапия. Но преди пубертета за момчетата няма такова решение решение, предаде Франс прес.

Медиците от доста време се опитват да заобиколят този проблема, като взимат незрели тъкани от тестисите преди химио- или радиотерапия, замразяват ги, и ги присаждат в юношеска възраст с надеждата, че ще се развият и ще произведат сперма.

Три експеримента с маймуни, извършени от 2000 г. насам, показаха, че сперматогенезата може да се възстанови чрез подобно присаждане на тъкани от предпубертета. Нито един експеримент обаче не стига до зачеване и раждане.

Учени от университета в Питсбърг сега оповестиха, че успели да преодолеят този етап и да стигнат до раждане след инвитро оплождане. През април се появил на бял свят женски макак на име Грейди. Изследването показва, че съхраняването на незрели тъкани от тестисите, за да се помогне на засегнати от рак момчета да станат един ден бащи, е надежден метод.

При болните от рак момичета се предвижда присаждане на тъкани от яйчниците.

"Смятам, че през следващите 2 до 5 години технологията ще стане достъпна за клинични изпитания", казва ръководителят на изследването Кайл Оруиг.