След като майките на деца с увреждания оспориха точките, се въвежда коефициент според възрастта

Точковата система, по която ще се оценяват хората с увреждания, ще се промени, за да е по-обективна. Така от 1 април се въвежда и коефициент според възрастта на инвалидите, за да няма ощетени, стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това бе едно от исканията на майките на болни деца.

Точковата система ще се прави от социални служители и ще съдържа категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204.

Тези точки ще се умножават по коефициент според възрастта. За децата до 12 г. той ще е 1,556.

Спрямо степента хората ще попадат в 4 ситуации. Тези в първа степен ще получават асистент до 15 ч на месец, за да им помага вкъщи, да ги води на лекар или на работа. Втора степен ще дава право на лична помощ до 42 часа, а трета - до 84. Максималният брой часове - 168, ще е за хората в най-тежко положение.

За следващите две години ще важат още 2 условия - възрастните кандидати за личен асистент да са с над 90% увреждания с право на чужда помощ, а децата - с над 50% с право на чужда помощ.

Въпросите в анкетата включват от това доколко хората могат да се обслужват (да се къпят, готвят, да ползват битова техника), до движат ли се сами. Новото е, че вече ще са съобразени и с възрастта на лицата.

Освен това част от питанията са прецизирани, защото в първия вариант имаше например въпрос дали човек с увреждане може да отиде сам до банката. “Едно дете с увреждане не ходи в тези институции и съответно щеше да получи 0 точки”, посочи Веска Събева от национално представителните организации на хората с увреждания.

Прилагането на индивидуалната оценка трябва да започне от 1 април. След 3 месеца ще се направи анализ и ако е нужно, ще се коригира индивидуалната оценка, обясни социалният министър Бисер Петков.

Промените бяха обсъдени на първото заседание на националния съвет за интеграция под председателството на вицепремиера Томислав Дончев.