Докато снимал пасаж от дребна сардина край бреговете на Южна Африка, подводен фотограф попаднал от грешната страна на един кит - вътрешната.

51-годишният Райнер Шимпф, който организира и водолазни турове, използвал пасажа сардини като "стръв", за да снима хищните риби наоколо, пише "Лайв сайънс". Изведнъж усетил как около него внезапно се стъмва. Бързо осъзнал, че е глътнат от кит, който го е доближил откъм гърба.

"Задържах си дъха и това е. Нямаше какво друго да направя. Не можеш да се бориш с 15-тонно животно", разказва Шимпф. Единствено се надявал китът да го изплюе.

За негово щастие китът бил също толкова недоволен от случилото се, колкото и Шимпф, и след няколко секунди изплюл плувеца обратно във водата.

Фотографът Хайнц Топерчер снимал в тоя момент наблизо от лодка и направил смайваща снимка на Шимпф. На нея се вижда, че тялото му е в устата на кита над повърхността на водата, а главата му е все още отвън. Смята се, че Шимпф и китът не са се срещали преди единия да попадне в устата на другия.

Китът е бил от породата Брода. Тези животни обитават тропическите и субтропическите води в световния океан, обяснява биологът Том Джеферсън от Научния съвет за спасяване на китовете. Те са по-неизвестен вид, тъй като не се спускат към полярните води и поради това не попадат в обсега на китоловците. Във водите около Южна Африка тези китове достигат на дължина около 14 метра.

Въпреки неизбежната аналогия с библейския разказ за Йона не е имало никакъв риск за Шимпф да бъде изяден от кита и да попадне в търбуха му. Брода се хранят само с пасажни рибета. Те отварят огромна паст и поемат голямо количество рибки и вода. После прецеждат водата обратно навън през балените си и чак тогава поглъщат останалите в устата им риби. Гърлата на тези китове са твърде тесни, за да погълнат човек. Има регистрирани случаи само на погълнати птици с големина до 20 см, обяснява д-р Джеферсън.

За Шимпф това е било нещо съвсем ново - да го лапне кит. Но така е било и за кита. Тъй като пасажите сардини привличат много хищници на малко пространство, случва се китовете Брода инцидентно да налапат някое животно. Вероятно заради този вече натрупан опитът китът без никакво колебание е изплюл Шимпф.

Единственият кит, който може да погълне човек, е кашалотът от подразреда зъбати китове. Той изяжда дори големи октоподи. Знае се, че такъв кит е захапал и потопил китоловния кораб "Есекс" през 1820 г. Няма обаче достоверни сведения човек да е бил изяждан от кашалот, макар че в налачото на ХХ век вестниците са били пълни с такива истории. В една от тях се разказва за моряк, който оцелял след 36 часа в стомаха на кашалот. През 1991 г. тази публикация бе разследвана и се доказа, че е рибарска лакардия.