Преди месец израелска биотехнологична фирма обяви, че се надява до 1 г. да бъде в състояние да лекува всички видове рак. Сензационната новина предизвика вълна от критични коментари на медици от цял свят. Според тях това е крайно невероятно да се случи.

Учени от израелското дружество "Ускорени еволюционни биотехнологии" заявиха пред в. "Джерузалем пост": "Надяваме се до 1 година да предложим пълно излекуване на рака." Фирмата обаче не е публикувала данни за разработката си, така че единствената информация за нея все още е само написаното в "Дрерузалем пост".

Според него лечението се нарича "МуТаТо", или "мултитаргетен токсин". МуТаТо е смес от пептиди (белтъци от две или повече аминокиселини, свързани с пептидна връзка), които облепват раковата клетка по много наведнъж. Така тя няма достатъчно време да мутира отново, преди да я връхлети друг пептид от същата смес, но вече отровен за нея.

Учените посочват, че са изпробвали метода си еднократно на мишки, но според тях ефектът е убедителен и може да бъде възпроизведен отново. Те заявяват още, че скоро ще започнат клинични изпитвания с хора.

Д-р Деана Атай от Калифорнийския университет в Лос Анжелис казва пред "Лайв сайънс", че като чула за това, се почесала по главата. Според нея израелските учени "правят големи прескоци", а това е "безотговорно и поражда фалшиви надежди".

Д-р Робърт Маки от Института за изучаване на рака в Ню Йорк казва: "Няма данни, по които да се ориентирам. Никъде нищо няма, което да прочета, да анализирам или да го проверя сам. Затова не съм наясно за какво изобщо става дума."

Друг повод за скептицизъм дава фактът, че тестът е направен само с мишки. А учените знаят колко дълъг и трънлив е пътят от такъв тест до готовото лекарство. А и още избщо не е доказано, че МуТаТо ще има някакъв ефект и върху хората, да не говорим за цялостно излекуване, посочват те.

Тези дни обаче "Лайв сайънс" успява да се свърже с израелската фирма и получава коментар от нея. "Ние вярваме, че в рамките на година (или още когато излекуваме първия болен) ще предложим пълно излекуване на рака."

Фирмата обяснява, че лечението ще има ефект още от първия ден и че ще трае само няколко седмици. От него няма да има странични ефекти или те ще са незначителни - от типа на "сърбеж" или "главоболие". Най-после компанията се зарича, че лечението ще бъде по-евтино от прилаганите сега.