Преди да получат телково решение, изкачвали стълби, за да се задъхат

Двама братя сирийци с български паспорти, които живеят отдавна във Варна, са в основата на схема за измами с ТЕЛК. В 2 банкови касети на единия разследващите преброили над 1,6 млн. лв.

“По размери това е най-голямото разследване за злоупотреби при издаване на телкови решения”, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев.

Над 200 мъже и жени станали "инвалиди" за 4 месеца, след като дали на двамата сирийци между 1500 и 2000 лв. за експертно решение от ТЕЛК за инвалидност над 50%, без да отговарят на изискванията.

По информация на “24 часа” сирийците, обвинени от спецпрокурора, са кардиологът д-р Уафик Шахуд и Райян Шахуд. В банковите касети на лекаря били открити 1,4 млн. лв. и 270 000 лв. Предполага се, че парите са от подкупи за неверни телкови решения.

Заедно със сирийците арестувани и обвинени са и варненските лекари Юлиян Крумов, Мима Великова, Петко Ников и Вяра Кабакова, научи “24 часа”. Ников бил председател на 1-а ТЕЛК в болницата “Св. Марина”. Другите медици били членове на комисии в “Св. Марина” и в болницата “Св. Анна”.

Сирийците са набирали български турци, желаещи да станат “инвалиди”. “С цигани не са работили, това било изрично условие”, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Част от иззетата медицинска документация
Част от иззетата медицинска документация
Веригата на посредниците се разраствала. Самите “инвалиди” с вече получено  експертно решение от ТЕЛК също уговаряли свои познати да станат "инвалиди" срещу 1500-2000 лв. Освен с пенсия желаещите да получат над 50% инвалидност се съблазнявали и от екстри като помощи за ток, дърва, въглища, безплатна винетка и др.

Подкупът се давал на сирийците. Тогава те изпращали “пациентите” при лекар, лаборант, рентгенолог и ортопед, които изготвяли документи по договорка с комисиите. След това бъдещите инвалиди отивали в ТЕЛК. Там казвали на лекарите парола, за да ги разпознаят. “Много поздрави от Р!” е била фразата, обясни прокурор Лидия Манолова. Ако кандидат за телково решение нямал трудов стаж, процентът на инвалидност се увеличавал. Това се отразявало и на подкупа.

За да минат здрави хора прегледите за инвалидност, се използвали различни техники. “Пращали ги да тичат 3-4 етажа по стълбите в болницата, за да се задъхат. Обяснявали им и как да застанат пред рентгена, така че той да отчете гръбначно изкривяване”, каза Спиридонов.

След като получили подкупите, сирийците пращали пая на председателя на ТЕЛК чрез трето лице, разказа Манолова. Тогава рушветът се разпределял между членове на комисията. Парите от подкупи били получавани в пощенски пликове.

Парите от подкупи били получавани в пощенски пликове.

“Не сатанизираме лекарската общност, визираме конкретни хора, на които са повдигнати обвинения”, заяви Гешев. Според него и лекари са подавали сигнали за ТЕЛК измами.

Разследванията стартираха след разпореждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. През януари полицията е разпитала 400 души заради съмнения, че получават пенсия по втория начин. 44 били образуваните дела в прокуратурата от началото на 2019 г. за такива злоупотреби.