Момчето е било болно от туберколоза, което е признак на крайна нищета. Големият проблем е, че ние като общество не подкрепяме нашите болни. В цивилизования свят се оказва освен материална, финансова и психологическа подкрепа. Това коментира Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психатрия "Св. Иван Рилски", в студиото на "Здравей, България" по Нова тв.

При туборколозата трябва много близък контакт, за да се заразиш, но изисква активно продължително лекуване, което трябва да стане в болнично заведение. В с. Карвуна е единствената болница в България за хора с психични заболявания и туберкулоза, тя се намира в другия край на държавата.

Има механизъм при нежелание на болните да са в лечебно заведение, когато те имат психично заболяване и могат да са опасни за себе си или околните, но тези процедури се установяват от съда, тъй като това е вид лишаване от свобода. Подава се жалба до съответната районна прокуратура, която минава през съда. Другият вариант е, ако човекът в момента прави нещо опасно или се случва нещо, заради което се налага намеса на полицията, той бива закаран в най близкото лечебно заведение, където ръководителят има право да го задържи против волята му и в рамките на 24 часа да уведоми районния съд, обясни Гълъбова.

Тази процедура с жалбата наистина е много бавна. Освен това хората се притесняват, стигмата е понамаляла, но не е ликвидирана - хората се притесняват да се заяват като болни или техен близък член на семейството, допълни директорът на държавната психиатрия.