Учени са открили имунни клетки, които могат да се борят с всички известни вируси на грипа. Изследването им е приветствано като "изключителен пробив", който може да доведе до универсална еднократна ваксина срещу болестта.

Според СЗО сезонните епидемии от грип убиват стотици хиляди хора всяка година, предаде БГНЕС.

Поради мутиращите щамове формулите за ваксина трябва да се актуализират редовно, предлагайки само временна защита.

Учени от Австралия казват, че "Т-клетките убийци" - налични в над половината от човечеството - са показали на тестове ефективност срещу всички видове грип.

Това означава, че клетките могат да бъдат използвани за разработване на всеобхватен грипен убиец, който не трябва да се променя ежегодно и който ще действа дори при хора, които естествено не ги притежават.

"Грипните вируси непрекъснато мутират и така избягват разпознаването от нашата имунна система. Те са изключително разнообразни, което прави почти невъзможни превенцията и ваксината срещу щама, който ще предизвика следващата грипна пандемия", казва Мариос Куцакос от института "Дохърти“ към университета в Мелбърн.

Т-клетките са вид бели кръвни телца, които бродят из тялото и сканират за аномалии и инфекции. Те са от съществено значение за човешкия имунитет срещу множество заразни бактерии и вируси.

Наричани "универсални убийци", Т-клетките, са уникални по това, че директно се прицелват и убиват други инфектирани клетки.

Куцакос и екипът му са използвали масспектрометрия - сканираща техника, с която се идентифицират отделни молекули въз основа на тяхната маса. Така се установили части от вируса, налични във всички щамове на грипа. Установено е, че Т-клетките успешно атакуват вариациите на грип А, В и С.