Сегашното поколение млади любители на музиката уврежда слуха си с плеъри, които не ограничават опасно високите нива на шума, оповести Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс и ДПА.

Около 1,1 милиарда младежи - половината от хората на възраст между 12 и 35 г., рискуват да увредят слуха си с онова, което най-много обичат - да слушат музика през слушалките на своите аудио устройства, сочат данни на СЗО и Международния съюз по телекомуникации.

СЗО призовава производители и регулатори да гарантират, че смартфони и плеъри ще имат софтуер, който не позволява да се слуша дълго време прекалено силна музика. "Предлагаме автоматично намаляване силата на звука и родителски контрол над нея, така че ако звукът е надхвърлил допустимите граници, устройството да намали силата му до нива, които не увреждат слуха", заяви д-р Шели Чадха от СЗО.

"Новите норми ще направят много за по-добрата защита на здравето на тези млади потребители, докато правят онова, което им доставя радост", отбеляза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.