Австралийски учени установиха, че витамин С контролира нивата на кръвната захар на болните от диабет тип 2, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

За целта са достатъчни две дози от по 500 мг витамин С след хранене, казват учените от университета "Дийкин" в Мелбърн. Това снижава резкостта на покачване на кръвната захар с 36%. Съответно болният прекарват почти 3 часа по-малко на ден в състояние на хипергликемия - прекалено висока захар.

Антиокисдантните свойства на витамин С противодействат и на високите нива на свободните радикали, характерни за диабетиците, каза ръководителят на екипа Глен Уодли. Това помага и срещу съпътстващите диабета болести като високото кръвно.

Витамин С е евтина и ефикасна съпътстваща терапия на диабета, казват учените.