24 900 лв. обезщетение трябва да плати Община Варна на млада жена, загубила частично зрението на лявото си око в Деня на Варна - 15 август 2017 г. Районният съд уважи иска на 27-годишната компютърна операторка за претърпените болки и страдания.

Пострадалата и нейна близка отишли на Морската гара да гледат концерта на открито, който приключва с илюминации малко преди полунощ. Двете дами снимали с мобилните си телефони зарята. Внезапно младата жена усетила силен удар в лявото око, от който главата й отскочила назад. По лицето й шурнала кръв, не виждала нищо, изпитвала силна болка и изпаднала в паника. Приятелката й промила окото с минерална вода и викнала Бърза помощ. Линейка откарала жената в Очна болница. След преглед дежурната лекарка й обяснила, че в окото са попаднали чужди тела и барут. На другия ден изследвания установили голям кръвоизлив, разкъсвания на ретината, ириса и роговицата. След седмица жената била изписана с едва 10% зрителна острота в засегнатото око.

Месеци по-късно процентът се увеличил до 40%, но според заключението на вещо лице е имало риск да ослепее. Тя била в стрес, а след месеци продължавала да страда от тревожно-депресивно разстройство.

Това е първият инцидент на заря във Варна. Ракети за илюминациите се изстрелват от пристанището и от кея на Военноморската база. Използваните през 2017 г. изделия са били китайски с нужните сертификати. Въпреки това от небето е паднал нeизгорял фойерверк, който е поразил окото на жената. Решението може да се обжалва в 2-седмичен срок пред окръжния съд.