От антиоксидантите има много ползи за здравето. Както показва името, те неутрализират окислителните процеси в тялото - основни виновници за болестите и остаряването. Такива вещества се съдържат в зеленчуци, плодове, билки, натурални и ферментирали напитки.

Към някои антиоксиданти като флавоноидите в последните години има голям научен интерес, защото намаляват риска от инфаркт. Проучвания и метаанализи откриват ползи от дългосрочната консумация на полифеноли за профилактиката и като част от лечението на старчески и сърдечни болести, диабет, остеопороза, рак.

Научният интерес се пренасочва от антиоксидантните витамини и минерали към антиоксидантните фитохимикали, показва международен проект, в който участва екип от БАН. Учените са обобщили данни от 299 602 публикации през последните 50 г. Оказва се, че много цитирани след 2000 г. са два полифенолни антиоксиданта - куркумин (в подправката куркума) и ресвератрол (в червеното вино, гроздето и други плодове). Установява се, че те спират клетъчното възпаление и участват в автофагията (“самоизяждане”), на дефектни елементи на клетките. По този начин може да са помощници в профилактиката и лечението на рак.

Проучвания откриват и че полифенолите имат препазващ нервите ефект и роля срещу преждевременно остаряване.

Куркуминът и ресвератролът се усвояват по-добре, когато се приемат в природно свързан вид, а не в синтетичен, обясни за “24 часа” доц. д-р Николай Цветков от Института по молекулярна биология към БАН, който участва в проучването. Ученият изтъкна, че от 20 г. интересът към антиоксидантите в растенията категорично превъзхожда научните търсения за витамините и минералите. Резултатите от изследванията потвърждават много от интуитивно откритите в опита на народите полезни качества на фитохимикалите в растенията и ролята им за неутрализиране на оксидативния стрес.