Карат грипа по-тежко, салмонелата - по-леко

Вероятно сте чували термина "зоонози" - това са болестите, които човекът прихваща от животни. Те не са много - бяс, пърша, токсоплазмоза и още няколко бактериални инфекции при контакт с котка или куче вкъщи. А също трихинелозата, която в България тези дни тръшка ялите месо от диво прасе, което не е било проверено от ветеринар. В исторически план най-скъпите жертви на трихинелозата са Буда и Моцарт.

Добрата хигиена обаче, ваксинациите и повишеното внимание обикновено са достатъчни за избягване на рисковете от заразяване.

Но има и друг сценарий: "обратна зооноза", при който човекът заразява животните. Ако лежите вкъщи със запушен нос и висока температура, дали няма да заразите с грип и кучето си?

Обратните зоонози са много редки, но все пак се случват. В медицинската литература има общо 56 статии на тази тема, писани от лекари в 56 страни през последните 30 години. Те документират случаи на предаване на болести от хора на животни. При 38% заразяването е бактериално, при 29% е вирусно и при 13% - гъбично. Застрашени са всички видове животни - добитъкът, домашните, но също и дивите.

1. Пърша

Пършата (дерматофитоза) е заразна кожна болест по хората и животните. Тя е и най-честата двупосочна болест. Причинява се от гъбичка. При човека се появяват червени петна с диаметър 1-2 см, които сърбят. При кучета и котки също има такива петна, по които козината окапва. Пършата се предава при директен контакт с болния (човек или животно), както и при допир с дрехи, кърпи, четки и пр., заразени с гъбичката. Лекува се лесно както от лекари, така и от ветеринари, но може да остави петна по скалпа.

2. Грип

Първият случай на фатално заразяване на домашна котка от стопанката й бе в щата Орегон по време на пандемията с грипния вирус H1N1 през 2009 г. Жената е приета в болница с пневмония. По време на престоя й там нейната котка умира от пневмония, причинена от същия грипен вирус. След това се доказа, че не само котки и кучета, а дори и порове са били заразявани от човека с H1N1. Животните карат болестта като хората - кашлят, губят апетит и понякога умират. Серологични изследвания показват, че домашните животни са много по-застрашени да хванат човешки грип, отколкото се е предполагало.

3. Заушки

Заушки е вирусна инфекция, която при хората причинява главоболие и треска, последвани от характерното и болезнено подуване на паротидните слюнчени жлези под ушите. От болестта може да настъпят крайно тежки усложнения. Но тъй като има ваксина и здравните власти следят стриктно случаите на заразяване, те са рядкост. Заушки е детска болест, но може да засегне и възрастни хора, а също и кучета, при които протича по същия начин.

4. Салмонела

Повечето случаи на салмонела са резултат от хранително натравяне, но човек може да хване тази бактериална инфекция и при контакт със заразени животни. Но и тук рискът е двупосочен, защото и животните могат да прихванат салмонелата от хора. При тях симптомите са подобни - повръщане, диария и стомашни болки при висока температура. Кучетата и котките карат салмонелата по-леко от човека.

5. Гиардия

Заразяването с гиардия (наричана още ламблиоза) става от заразена с микроорганизма питейна вода в кладенци, потоци и езера. Засяга хората, кучетата и котките и се предава между тях. Главният й симптом е диарията.

6. Стафилококи

Устойчивият на метицилин стафилокок е бактерия, която издържа на голям спектър антибиотици. При човека може да доведе до пневмония. Той може да предаде бактерията и на кучето си, но може и да се зарази от него с нея.

7. Туберкулоза

Това е хронична дихателна болест, също причинявана от бактерия. От нея страдат почти всички топлокръвни бозайници - питомни и диви, както и човекът. Симптомите й са кашлица, загуба на тегло, подутини, абсцеси и незарастващи рани.

От туберкулоза боледуват и кравите, които могат да заразят домашните кучета и котки. Човекът също е податлив, но той по-често се заразява от друга разновидност на бацила, която радко заразява животните.

Кучетата и котките могат да прихванат бацила от крави по много начини - например като лочат от млякото им, което не е пастьоризирано. Заразяване от човек е теоретично възможно, но трудно се доказва.

8. Пасивно пушене

Строго погледнато, вдишването на цигарен дим не е болест и поради това не е заразно за домашните животни. То обаче причинява много болести, сред които и рак. Ако вкъщи се пуши много и домашният любимец е пасивен пушач, той също като човека понася последиците от това.

Контрол над риска

Заразяването между видовете е по-трудно от заразяването между два организма от един и същи вид. Все пак са нужни хигиенни мерки.

Мийте ръцете си преди и след като сте галили, хранили или изхождали домашния любимец.

Не допускайте кучето да пие от тоалетната чиния, да ви ближе лицето и да спи в леглото ви.