Простудата е само една от причините за запушения нос. Зиме тя е й най-честата, разбира се, Но все пак не е единствената. Ето защо преди да обстреляте носа си с антибиотици, трябва да се убедите, че той се е запушил именно поради инфекция, а не заради нещо друго. Какво може да е то?

Лошо време

Когато е студено и вали, подсмърчането и кихането са знак, че настивате. И все пак това може да е не заради вируси, а да е реакция на организма на промяната на температурата и на атмосферното налягане. При някои хора е нарушена регулацията на съдовия тонус на вегетативната им нервна система (вегетативна дистония). Кръвното им скача, нарушава се топлообменът и те мръзнат или се потят без причина. Някъде наричат такива хора метеоронати (зависими от меорологичните условия). При лошо време се появява носов секрет и те решават, че са настинали.

Стрес

При стрес в тялото се синтезира адреналин. Той попада в кръвта и чрез нея и в носа, където свива кръвоносните съдове и резултатът е отделяне на секрет.

Гъбична алергия

Хората си мислят, че алергиите запушват носа им през пролетта и през лятото, когато всичко цъфти. А през зимата по дърветата няма дори листа, каква ти алергия може да има? Как каква - гъбична! Именно през зимата организмът реагира на плесените, например в мократа шума по улиците или по стените на панелките.

Радиатори и климатици

Радиаторите и особено климатиците не смо загряват, но и изсушават въздуха. А сухият въздух е нездравословен. Той изсушава лигавицата на носа и тя става податлива на алергени и бактерии. Ето защо въздухът вкъщи трябва да се овлажнява било с мокри кърпи върху радиатора, било със специални овлажнители.

Крива носова преграда

Идеалният нос е рядкост. При повечето хора носовата преграда е изместена в едната страна, а ако е и свита, дишането им се затруднява. Много често точно по нея се образуват и полипи, които отчасти запушват ноздрата. Човек си мисли, че го мъчи хронична хрема или алергия, а всъщност има вазомоторен ринит, предизвикан от изкривяване на носовата преграда. При него също се образува слуз.

Да се секна или не?

При изсекване около 4 мл от секрета в носа може да попаднат в максиларния синус в горната челюст, който е най-големият от синусите. Това може да го възпали и да доведе до безкрайна хрема и главоболие. Другата опасност е заради рязката промяна на налягането в носа секретът да отиде в слуховата тръба. Тогава резултатът е отит.

Разбира се, не е добре и да си сополив. Но оптмалното издухване на носа е т.нар. секнене "по пролетарски". Обземат се и се притискат не и двете ноздри наведнъж, а поред - първо едната, после другата. Така налягането в носоглътката не се повишава рязко и в максиларния синус и в евстахиевата тръба не попада нищо.

Ако носът е съвсем запушен и секненето не е ефикасно, промийте ноздрите с вода с 1% сол. Правете го легнали по гръб с отпусната надолу под равнището на гърдите глава.