Нарушаване на човешките права, неприемливи условия както за пациентите с психични заболявания, така и за медицинските екипи, разпокъсани грижи и липса на съвместно планиране и отчетност, оскъдно финансиране - това са констатации на експертите от Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), които бяха у нас по официална покана да се запознаят с условията и да направят препоръки за реформиране на системата за психиатрична грижа.

Липсва и консенсус между институциите и експертите, обществото посреща негативно дори единични опити грижата за болните да се изнесе в общността, установили още те.

Докладът е внесен в Министерството на здравеопазването. В него се изтъква още маргинализация на психиатрията като медицинска специалност, каза проф. Дроздстой Стоянов, национален консултант по психиатрия, на кръгла маса под патронажа на здравната комисия в парламента.

Експертите на ЕПА са посетили клиниките по психиатрия в Александровска болница и в “Св. Наум”, Държавната психиатрична болница “Свети Иван Рилски” , Центъра за психично здраве “Никола Шипковенски”, Центъра за психично здраве София - област, и Центъра за психосоциална рехабилитация “Слатина”. На база на видяното те дават конкретни препоръки за реформиране на системата. Според тях трябва да има национален клиничен ръководител с власт и пълномощия за вземане на решения за програмата за реформа, който да докладва директно на здравния и социалния министър. В помощ на този експерт се препоръчва да работи и група от специалисти.

Най-уместно е да се създаде национален съвет по психично здраве на пряко подчинение на премиера, защото ще координира няколко министерства, каза проф. Стоянов. 10% от парите за здравеопазване да се дават за психично здраве вместо сегашните 1-3%, препоръчват европейците. При тройно увеличение на средствата ще се подобрят условията за пациентите, ще се предложат повече услуги за помощ извън лечебните заведения, ще се увеличат заплатите.

Трябва да има различни хуманни и зачитащи достойнството и правата форми за грижи и помощ. Така беззащитни и безпомощни в ежедневните дейности пациенти ще бъдат защитени от злоупотреби с тях, ограбване, малтретиране.

Психиатри апелираха за подобряване на възможностите за живот в обществото на всички групи с психични заболявания - деца и възрастни, с умствени увреждания и зависимости, с леки и тежки форми.

В реформата освен професионални организации и научните институции трябва да се включат пациентските и граждански сдружения. Според доц. Христо Хинков - директор на Националния център по обществено здраве и анализи, хората са по-склонни да споделят психически проблем с общопрактикуващите лекари. Затова личните лекари трябва да бъдат обучени да разпознават проблемите и да насочват пациентите към специализирана помощ.

Световната здравна организация ще подкрепи усилията за реформиране на сектора, увери експертът към софийския офис д-р Михаил Околийски.