При съмнения е лоша идея те да се стопяват с лазер - може да се отложи откриването на рак

Проф. Мирослава Кадурина е специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и лекува в “Сити клиник - Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология. Специализирала е дерматопатология в Цюрих и Хамбург. От 2010 до 2015 г. е преподавател в Софийския университет. После преподава в университета “Маркони” в Рим.

- Проф. Кадурина, колко често трябва да оглеждаме бенките си като профилактика на рака на кожата?

- Говорим за бенките почти само през лятото, когато кожата и всички нейни особености стават по-видими, но есенно-зимният период е времето, в което трябва да направим огледа и ако е нужно, след консултация с дерматолог да предприемем необходимите промени. Извън случаите по спешност, в които отлагания са неуместни, през студения сезон е най-подходящо да се правят операции по повод на рискови бенки и образувания, лазерни процедури, които често не са едномоментни, а изискват няколко намеси с паузи между тях. Така до лятото ще има достатъчно време за цялото лечение и възстановяване на кожата, преди отново да бъде изложена на слънце. Правилото е особено важно, ако се налагат интервенции по лицето.

Но дори и без видим проблем препоръчвам наесен всеки да си направи профилактичен преглед при дерматолог, който със специален уред – дерматоскоп, ще чекира цялата му кожа и ще регистрира измененията. Така всяко съмнително състояние ще бъде навреме забелязано и лекувано.

- За лекаря кои изменения по кожата “светват” в червено?

- Най-голяма загриженост будят промени, свързани с меланома малигнум – най-злокачествения кожен рак.

Меланом вече се

открива по-често

и в българското

население

Понякога късното му установяване се дължи не просто на подценяване, а на остарялото и напълно погрешно мнение, че “бенка не се пипа”. Точно обратното – колкото по-рано се отстранят високорисковите, толкова по-добра е прогнозата, защото меланомът е най-бързо метастазиращият тумор.

Операцията за отстраняване до здрава тъкан е златният стандарт при всички видове рак на кожата. В най-ранен стадий хирургичното лечение може да реши проблема.

Рискови бенки с по-нисък потенциал за израждане поне в началото само се наблюдават – 1-2 пъти в годината или по-често по преценка на лекаря, а ако той сметне, че някоя е рискова, се препоръчва отстраняването й. Най-подходящото време за това е късната есен и началото на зимата.

- Кои групи хора са в по-голям риск?

- Светлата кожа е по-предразположена към петна, образувания, бенки.

Най-уязвими са

хората с много

лунички и

оранжева коса

– ирландският тип,

както и много русите.

- Как се отстраняват бенките?

- Това е много отговорна интервенция и не трябва лекомислено да се делегира на козметици или лечители. Напоследък се наблюдава тревожна тенденция масово да се премахват бенки с лазер, без да е направена задълбочена оценка. Някои бенки ще бъдат премахнати по този начин и от дерматолог с квалификация в лазерното лечение, но преди това лекарят специалист ще се е уверил по категоричен начин, че не става дума за гранично или раково образувание. Затова малка част от бенките се отстраняват по този начин. По-често се махат оперативно, за да не останат пигментни клетки – прорастването им в белега би могло да доведе до проблем. Задължително се прави хистологично изследване на отстранената бенка и ако се открият опасни клетки на начален меланом, може да се наложи втора, по-радикална операция.

Меланомите не са единствените видове кожен рак, има и други, които налагат операция, въпреки че не са толкова злокачествени. Навременното хирургично лечение обикновено се справя дефинитивно с проблема с базоцелуларния карцином. Често е достатъчно и при по-агресивната форма на немеланомен рак – спиноцелуларния карцином. При тези операции за разлика от меланома предварително се взема биопсия, за да се определят видът и типът на тумора. Според характеристиките му се планират хирургичната стратегия и обемът на интервенцията.

- И също е по-подходящо да се оперират през зимата?

- При необходимост, разбира се, не се чака. Но при практически липсващ риск от разсейки е по-добре да се оперира в студения сезон – във възстановителния период кожата гарантирано няма да е изложена на слънце, минимизирани са и рискове като по-обилно кървене, потене, замърсяване, пигментиране, по-голям белег и т.н.

- За какви промени по кожата да сме бдителни, когато сме пред огледалото?

- На първо място за всяко новопоявило се петно, бенка, възелче, необяснимо разраняване на кожата.

Сигнал за внимание са и промените на “старите” бенки. Задължително трябва да се консултират с дерматолог,

ако нарастват,

ако променят

цвета си, ако

очертанията им

се назъбват,

ако кървят

- Често бенките са на места, на които се закачат, притискат, разраняват. Как да постъпваме при подобна травма?

- Обикновено травмирана бенка се изрязва след заздравяването. Но дерматологът преценява дали трябва да се премахне и по какъв метод.

- Ако при самонаблюдението, което препоръчвате, човек не открие промени по кожата, това “разрешение” ли е да освежава със солариум тена си през зимата?

- За разлика от много места по света, у нас не е отминало увлечението по бронзовия тен. Но солариумите са особено рискови при диспластични бенки, които много млади хора са склонни да подценяват в името на някакви естетически идеали.

- Коя е причината за предраковите кафеникави надигнати грапавини, които приличат на бенки?

- До голяма степен са фамилно обусловени, но излагането на ултравиолетови лъчи безспорно активира генетичните предразположения.

Казва се често, но някак си много хора “не чуват”, че клетките на кожата запаметяват всички слънчеви изгаряния и свръхдози лъчи от солариуми.

Ефектът се натрупва и в по-късна възраст се появяват тези кератози, които наричаме синилни – старчески.

Идват много такива пациенти и като им обясним, че причината е в кумулирания ефект от УВ лъчи, казват: “Ама аз вече не се пека”. Да, но кожата реагира на натрупан ефект от миналите години, когато разумната мярка е била прехвърлена. Най-подходящото време за отстраняване на преканцерозите, предракови образувания, както ги наричат пациентите, също е през зимата. В нашата клиника го правим с лазер. Би могло да се отстранят и с течен азот, но това е по-сложната и по-бавна процедура.

- Може ли да се отървем и от досадните миниатюрни израстъци, подобни на бенки на краче?

- Да, зимата е препоръчваното време за премахване и на

фибромите -

най-често те се

стопяват с лазер

и при интензивно слънчево греене обработваната зона би била изложена на повишен риск от пигментация, която обикновено е преходна, но може и да се задържи продължително време.

Рекламират се различни продукти за домашно използване, от които “с едно намазване” фибромите падат, но не препоръчвам такъв метод.

- Защо?

- Има риск някоя бенка на краче да не бъде разпозната и да се третира като фибром. По този начин я травмираме и може да създадем проблем. Лекар трябва да прецени какви са образуванията и как да се премахнат безопасно.

- Рубиненочервените образувания като капсулка с кръв също ли се “чистят” с лазер?

- Да, но се използва различен вид

апарат, който

реагира на

червения цвят

и не ги реже,

а директно

ги стопява

до малки корички, които след 20-ина дни падат. Много лесен и подходящ метод, но също приложим само през зимата – от една страна, за да няма риск от излагане на слънце и съответно пигментация, от друга – този вид лазер реагира и на кафявия цвят и при летен тен може да се подведе по него.

Не трябва да се пропуска сегашният златен период

за изчистване

на мрежовидните

разширени

кръвоносни

съдчета

по краката

Ако няма по-тежък проблем като дълбоки разширени вени, а мрежичките се разпростират върху голяма площ, може да се наложи отстраняването им да стане на няколко етапа. При съмнение за сериозен съдов проблем дерматологът препоръчва консултация със съдов хирург, защото, дори да се отстраняват малките разширени съдчета, при дълбоки разширени вени мрежичките ще се появят отново, макар и на друго място.

С лазер се махат само повърхностните разширени мрежовидни образувания. Няма 100-процентово правило, но ориентировъчно може да се каже, че

мрежичките по

бедрата по-рядко

са свързани

с дълбоки

разширени вени,

отколкото мрежички, разположени под коляното.

- Дадохте много съвети, кой от тях непременно да помним?

- Най-важното е

човек да

оглежда кожата

си поне веднъж

на 6 месеца

– препоръчително в началото на зимата и преди лятото, и дори да няма промени, веднъж годишно да посещава дерматолог за профилактичен преглед в началото на студения сезон. Даже само това да се запомни, е достатъчно – лекарят знае какво да направи при необходимост от лечение или естетични процедури.