Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха механизъм, който позволява на ракови клетки да усвояват глюкоза и да получат енергия, нужна за растежа на туморите, съобщи сайтът MedicalXpress. При това в клетките се увеличава количеството на някои молекули, чрез които може да се установи предраково състояние, предаде БТА.

Една от тях е молекулата, наричана натриево-глюкозен котранспортер 2 (SGLT2). Това е белтък, който пренася глюкозата във вътрешността на клетката. На раковите клетки е нужна глюкоза, за да гарантират оцеляването и растежа си. Той, наред друг вид транспортни белтъци, наричани глюкозни транспортери (GLUT), е изключително важен за раковите клетки. Предишни изследвания показаха, че SGLT2 играе роля за развитието на някои видове рак, включително на простатата и на панкреаса.

Сега бил използван томограф, за да се определи активността на транспортерите на глюкоза в белодробни ракови клетки в отделни стадии от болестта. Оказало се, че тези клетки съдържат голямо количество SGLT2. Това означава, че наскоро появилият се тумор се снабдява с глюкоза най-вече посредством натриево-глюкозен котранспортер, а не чрез GLUT. Освен това повишената концентрация на SGLT2 може да е налице още преди появата на тумора. Това превръща въпросния котранспортер в ефикасен маркер за откриване на злокачествени образувания в съвсем ранен стадий от развитието им.