Спряна е продажбата на спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул. Това стана след незабавни проверки по два сигнала от граждани за купен спанак от магазин в Костинброд и хипермаркет в Търговище. Спанакът е в пакети по 500 грама, сорт Горила, и е отгледан в Пловдивско, съобщи пресцентърът на Българската агенция по безопасност на храните.

Сигналът от Търговище е за двама души, яли манджа със спанак. Те са получили неразположение и медици в града са ги диагностицирани с признаци на атропиново отравяне. Сигналът от Констинброд е от гражданин, приложил снимки на същата марка спанак. Стръковете на тях са различни от тези на спанака и наподобяват татул.

Извършени са спешни проверки на магазините, от които е купен спанакът в Костинброд и Търговище. В хипермаркета в Търговище имало пакети по 500 гр. спанак. В тях са установени единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаем татул).

При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в обект, който не е регистриран по чл. 12 от Закона за храните. На отговорното лице е съставен акт за административно нарушение.

Спанакът в обекта е спрян от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си, и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото й количество е 1775 кг.

В изпълнение на предписанията на БАБХ двете търговски вериги в градовете, от които са сигналите, спират продажбата на спанака и го изтеглят от магазините си. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания да го спрат.

БАБХ призовава всички, купили пакетирани спанак от по 500 грама, сорт Горила, произведен в Пловдивско, да не го консумират и да го върнат в магазина, от който са го купили.

Татул
Татул