Три нови имена допълниха “Дървото на живота” във ВМА, посветено на донорите, дали шанс за втори живот на други хора. Лекари, пациенти и доброволци изразиха в сряда благодарността си към тях и техните близки, отбелязвайки традиционно Европейската седмица на донорството.

66 трансплантации на черен дроб са направени във ВМА за последните 11 години. От 2 г. обаче има спад, отбеляза началникът на болницата ген. проф. Венцислав Мутафчийски. За да се промени това, са нужни промени в наредбите и по-добра организация в болниците - донорски центрове, връзка между отделните клиники, а координаторите по донорство да са по-активни в откриването на донори. Трябва да се дадат по-широки правомощия на всички болници, както и да се обучат хора, които да поддържат донорите.

Едва една донорска ситуация имало във ВМА тази година, но дробът заминал по линия на Евротрансплант, защото се установило, че реципиентът имал заболяване. Иначе в болницата са извършени 3 трансплантации за 2018 г., обясни проф. Мутафчийски.

“Въпреки това през настоящата година имахме ситуация, при която съвсем млад екип извърши последната трансплантация. Това показва развитие и надграждане на екипа, както и че програма във ВМА има бъдеще”, отбеляза той.