28°C   София
 

Известният невролог съветва да не се пазим от умствени дейности - държат ума свеж. Четенето е най-полезно за поддържане на ума в добра форма.

Десетина години преди дори най-близките да забележат, че човек в семейството губи от силата на ума си, един български невролог с международна известност може да предрече с научни методи проблема. И да даде рецепта как щетите да са малко и ако не може да се предотвратят, да се развиват много бавно.

За пациентите това е най-видимият медицински принос на проф. Лъчезар Трайков от Александровска болница, ръководител на Катедрата по неврология в Медицински университет - София. Но то е само част от научните му и клинични заслуги за неврологията, които бяха оценени от БАН. Събранието й го избра за академик в областта “Медицински науки”. Учените са впечатлени от неговите методи за диагностика, профилактика и лечение на мозъчносъдовата болест, болестта на Алцхаймер и на деменциите като цяло, на болестта на Паркинсон, множествената склероза, епилепсията.

Трайков има 159 научни труда и 2213 цитирания с високия h-фактор 21. Работи с водещи невролози в европейски университети и клиники и в научни проекти, работил е дълги години във Франция.

Той е номиниран от читателите на “24 часа” във всички годишни издания на почина “Лекарите, на които вярваме”.

В областта на мозъчносъдовата болест проф. Трайков е световно утвърден автор с разработването на критерии за ранна диагностика чрез невропсихологични методи за изследване на интелекта. Той е сред първите, прозрели нещо вече доказано - че преходното мозъчно нарушение, наричано и транзиторна исхемична атака, а от хората - микроинсулт, не е микропроблем. Защото започва загуба на когниция, чиито очевидни признаци се появяват по-късно.

Генералният му съвет за превенция е да се контролира кръвното - хипертонията е основен рисков фактор за транзиторните атаки. Друга важна препоръка на акад. Трайков е да не се оставяме на заблудата, че ако не си товарим мозъка, ще го съхраним по-дълго свеж и бърз. Напротив, колкото повече го товарим, толкова по-добре и по-дълго ще ни служи добре, казва неврологът. И уточнява, че най-развиващо е четенето.

Той се надява неврологията да напредва още в познанието и етиологията на неврологичните болести и тяхното лечение. “Предизвикателствата са много. Борбата с лошите белтъци например не е единственият начин да се справим с болестта на Алцхаймер - 25% от хората, в чиито мозъци те се откриват, няма да развият алцхаймер никога.”

Какво ги пази?

Вероятно гените играят главната роля – за защита и за предразположение. Носителите на един определен ген са 12 пъти по-застрашени да се разболеят от алцхаймер, но четири 1-часови разходки седмично свеждат този риск до нула, казва акад. Трайков.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,