Светът днес е по-добре въоръжен срещу пандемия, подобна на тази от испански грип през 1918 г., причинила смъртта на 50 милиона души., Но има други опасности като климатичните промени и стареенето на населението, предаде Франс прес.

Ново изследване се опитва да извлече поуки от грипния мор навремето. "Такава пандемия днес би отнела живота на 147 милиона души", пишат авторите на изследването.

За един век учените постигнаха много в познанията си за вирусите, като от 1918 г. имаше още 3 пандемии - през 1957 г., 1968 г. и 2009 г. Щом бъде открит щам, веднага се анализира, за да се пристъпи към ваксиниране. "Но това означава непрестанни наблюдения в целия свят, като се има предвид, че климатичните промени ще засегнат резервоарите на вируси и схемите за миграция на птици, разпространявайки болестта до нови райони и сред други видове птици", отбеляза Каролийн ван де Санд от университета в Мелбърн.

През 1918 г. пандемията засяга преди всичко млади хора. Учените смятат, че тогава възрастните са имали контакти с други вируси и това засилило имунитета им. Днес застаряването на населението създава новриск, тъй като сезонните грипни епидемии предизвикват повече смъртни случаи сред възрастните хора. Затлъстяването и диабетът също играят роля за смъртността при грипна пандемия.