Така улеснявате сърцето, червата, черния дроб и далака

Позата при спане влияе на здравето много повече, отколкото си мислите. По време на сън тялото не само почива, но и се чисти от токсини. Този процес може да бъде улеснен или затруднен в зависимост от позата, в която спите.

И тук като във физиката на магнетизма най-добрата поза се определя по правилото на палеца. Според него спането по корем е най-лошата поза. С нея свързват дори синдрома на внезапната детска смърт.

Спането по гръб е по-добрият вариант, но и то не е за хора с дихателни проблеми или с болки в гърба.

Остава спането настрани. Защо? УДжърнъл ъв нюросайънсФ публикува изследване, според което при спане настрани мозъкът по-бързо се освобождава от токсини. Това намалява риска в него да се трупа плаката, причиняваща алцхаймер.

На коя страна?

Лекари съветват бременните да спят на лявата страна. Така увеличават потока кръв към сърцето, плода, матката и бъбреците и намаляват натиска върху черния дроб. Болните от ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест) имат киселини и също трябва да спят наляво, за да намалят оплакванията. Сигурно сте се чудили защо двете половини на тялото ви са огледално симетрични и все пак са различни. Много хора се оплакват от болки все от едната страна: в левия крак, в лявото рамо, в слабините вляво. Или обратно Ц все вдясно.

Защо ли? Защо остротата на зрението на едното око е различна от тази на другото и понякога тази разлика стига няколко диоптъра? Защо ви сърби ту вляво, ту вдясно? Защо болката избира да се обади през рецепторите за болка било в лявата, било в дясната част. И защо спането на лявата страна носи толкова ползи за здравето?

Холистичната медицина нарича лявата страна Удоминираща лимфна половинаФ. Спането на нея подпомага изхвърлянето на токсините от лимфните възли.

Седем причини

Според философията Аюрведа ползите от спане на лявата страна са:

- улеснен дренаж на лимфата;

- по-добро изхождане;

- сърцето по-лесно изпомпва кръвта надолу;

- улеснява се притокът на кръв към сърцето;

- подпомага се функцията на далака;

- осигурява правилно храносмилане;

- жлъчните сокове се оттичат по-свободно.

Лимфата тече наляво

В лявата част на тялото има повече лимфни възли. Там са и повечето лимфни канали. По тях се пренасят белтъчини, глюкоза и други свързани с обмяната вещества, както и отпадъчни продукти от нея. Те се пречистват от лимфните възли и после попадат в лявата част на сърцето.

Тъкмо заради това Аюрведа свързва болестите от лявата страна с хроничното лимфно задръстване. Когато лимфната система не работи добре, изглежда по-вероятно да бъде засегната точно лявата част на тялото. Това още не е доказано, но има логика. По аналогичен начин проблемите в дясната половина на тялото се свързват с дисбаланс в черния дроб и кръвта. Тъй като той е вдясно, задръстванията от токсини в него се отразяват на органите наоколо.

Приоритети

Според Аюрведа токсичните задръствания се случват по определен модел или приоритетен ред. В него лимфата е първата система за детоксикация на тялото. Тя е първата УцедкаФ, която се запушва, преди токсините да влязат в черния дроб и кръвта. При токсично претоварване проблемите започват от лявата половина на тялото и се пренасят с пълна сила в дясната.

По-добро изхождане

Тънкото черво пропуска отпадъците от храната чрез илеоцекалната клапа, която е вдясно на тялото в началото на дебелото черво. По-голямата част от него е вдясно на тялото, но то се спуска към ануса наляво. Там насъбраното УсметищеФ се придвижва към изхода. Спането наляво позволява на гравитацията да улесни движението на хранителните отпадъци от тънките черва през клапата към дебелото черво. Като лежите нощем наляво, то се пълни повече и неговото изпразване сутрин става по-лесно и по-пълноценно.

По-добра сърдечна функция

Главният герой в лявата част на тялото е, разбира се, сърцето. Ако спите на лявата си страна, лимфният дренаж към сърцето също ще бъде подпомогнат от гравитацията и то ще си отдъхва, докато спите.

Аортата, която е най-голямата артерия в тялото, излиза от горната част на сърцето и завива наляво, преди да се спусне надолу към слабините. Като спите наляво, сърцето изпомпва по-лесно кръвта надолу по спускащата се аорта.

При спане наляво червата и други вътрешни органи се отдалечават от долната куха вена, чиито стени са много тънки. Тя връща кръвта обратно към сърцето и минава отдясно на гръбначния стълб. Така при спане наляво отново гравитацията подпомага работата на сърцето.

Ако обаче имате болно сърце, трябва да внимавате със спането наляво. Обсъдете въпроса с кардиолог, тъй като притискането му във вашия случай може да е нежелателно.

И далакът е вляво

Далакът, който е командният център на лимфната система, също е разположен вляво. Това е един гигантски лимфен възел с тази разлика, че освен лимфата филтрира и кръвта. Когато лежите на лявата страна, гравитацията подпомага оттичането на лимфата и кръвта към далака. Имайте предвид, че лимфата поема отпадъците от всяка телесна клетка чрез съкращаване на мускулите, а не чрез сърдечната дейност. Ето защо улесняването на нейното движение към далака и сърцето посредством гравитацията е толкова важно.