Традиционно тази подправка присъства почти ежедневно на масата. Има я във всяка градина. Още Авицена използва копъра като лекарствено растение.

Копърът действа на организма укрепващо, повишава съпротивителните сили към инфекции и простудни заболявания, повишава апетита. Той успокоява, подобрява съня, работата на сърцето, разширява кръвоносните съдове. Полезен е не само зеления копър, но и неговите семена. Настойка или стрити семена се използват при стенокардия, хипертония, за лечение на алергичен дерматит, при сърдечна недостатъчност.

За приготвяне на настойка се вземат 2 супени лъжици семена, заливат се с 2 чаши вряла вода, оставя се 30 мин, прецежда се и се пие по половин чаша 2-3 пъти дневно.

По 1 г (на върха на ножа) се взема 3 пъти дневно, половин час преди ядене.

Листата на копъра могат да се залеят с гореща вода, да се варят 5 мин и след изстиване се пие като чай. Помага при анемия и сърдечна астма.

От незапомнени времена копърът се използва за повишаване потентността при мъжете.

Супена лъжица семена се заливат с чаша вряща вода, оставя се да престои 15 мин и се прецежда. Пие се по 1 супена лъжица 5-6 пъти дневно преди ядене. След една седмица се прави почивка от 3-4 дни и се повтаря. Много е полезно да се изяде неголяма свежа китка копър.

Жените могат да си приготвят лосион против стареене на кожата.

lСмесват се 0,5 чаша ситно нарязан копър, 20 г глицерин, 100 мл 70 %-ен спирт и се оставя да престои 3 денонощия. Прецежда се и се добавя 100 мл дистилирана вода. Използва се сутрин и вечер.