Всеки има в къщи поне един кактус - дали получен по наследство или купен по някакъв повод. Малцина са обаче онези, които знаят колко полезни могат да бъдат тези бодливковци.

Да се доверим на индианците

Коренните жители на Америка познавали редките и лечебни качества на кактусите. При среща с тях хората задължително са се здрависвали, за да не ги “обидят” и растенията “да си отмъстят”. И това не е само предрасъдък. Сигурно сте забелязали, че ако не са обичани, кактусите загиват или в най-добрия случай престават да цъфтят.

Мексиканците в отдалечените райони на страната и до днес не търсят лекар при счупвания, а си правят шина от стъблата на кактуса - изсушени или начукани. Правят компрес от сок и поставят шината на счупеното място. Това е най-бързият начин за здравяване на фрактурите.

Разрязани по дължина и попарени с гореща вода стъбла от кактус се използват и като компреси при простуда.

В Мексико и Африка използват кактусите и като храна. От тях се приготвят сладка, салати и други вкуснотии. В Мексико има цели градини с кактуси, подобно на нашите ябълкови градини.

В Испания кактусите се срещат на трапезата така, както при нас са картофите. През миналия век на “лов за кактуси” е излизало населението на цели селища, като после са си устройвали големи празненства.

Лекуваме се с кактуси

Едни от най-разпространените кактуси, които се отглеждат в домашни условия, са опунция, мамилия, ехонокактус и др. Те са особено подходящи за лечебни цели.

При ангина се сваряват 50 г накълцан кактус в 2 ч. чаши вода и се варят 15 минути на слаб огън. Оставя се 20 минути да престои и се прецежда. С разтвора се прави гаргара 4-5 пъти на ден в продължение на няколко дни.

При стоматити, пародонтоза и възпаление на лигавицата на устата се вземат парчета от кактус. Махат се бодлите и се разрязва по дължина. Венците се налагат за около 30 минути. Процедурата се повтаря няколко дни и възпалението ще изчезне.

Тромбофлебит се лекува с настойка от кактус: листата се начупват и се заливат с 300 г спирт. Оставя не на тъмно за 2 седмици и се филтрира през двойна марля. Желателно е преди разтриването да се взема топла вана, а настойката да се затопли, но не на котлон, а под струя топла вода. Курсът на лечение е 10-15 дни, в зависимост от степента на заболяването.

При анемия се смесва сок от кактус с вино от грозде в съотношение 1:1. Оставя се за 2 седмици и след това се пие по 2 суп. лъжици 4 пъти на ден. В готовия разтвор, за подобряване на вкуса, може да прибавите мед.

При цистит можете да си приготвите отвара: намачкани листа от кактус се заливат с 500 мл вода и се вари на слаб огън 20 минуни. Добавят се 2 суп. лъжици семе от копър и се оставя за още 30 минути. Прецежда се и се пие по 1/4 чаена чаша 3 пъти на ден преди хранене.

При грип в 200 г сок от кактус се прибавят 3-4 скилидки смачкан чесън. Оставя се за едно денонощие. Приема се по 1 суп. лъжица 3-4 пъти на ден преди хранене.

При възпаление на средното ухо пригответе сок от кактус и капете в ухото по 4-5 капки 3 пъти на ден. Продължавайте до пълното оздравяване.

При хрема също можете да помогне сок от кактус: капете по 4-5 капки по 3 пъти на ден.

При слабост смесете сок от кактус с някакъв друг вид сок - от ябълки, морков или кайсии в пропорция 1:1. Добавете 3 суп. лъжици мед. Добре е да добавите и сок от алое. Приема се по 1/2 чаша 3 пъти на ден преди хранене.