Намалява броят на болните от коклюш в страната, но е отчетен втори случай на морбили. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. През последната отчетна седмица – до 9 юни, са регистрирани 108 случая на коклюш, което е с 22 случая по-малко в сравнение с предходната седмица. В София заразените с коклюш през отчетната седмица са 67 души.

От началото на годината в страната са регистрирани 1553 заразени с коклюш. За същия период през изминалата година са регистрирани пет случая.

Заради епидемичното разпространение на коклюш в страната, на 9 май 2024 г. бяха въведени временни противоепидемични мерки, които ще бъдат в сила до 31 юли. Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени, които имат документиран период на бременността си между 27 и 36 гестационна седмица включително. Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна, и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание. Ваксинирането се извършва в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции и/или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения.

В България първата ваксинация срещу коклюш се извършва на новородени, след като навършат шестседмична възраст. Имунизирането е задължително.

В отчетната седмица е регистриран втори за България случай на морбили, като първият случай за тази година беше в началото на април. В периода януари 2023 г. - юни 2023 г. не е имало случаи на морбили. Морбили е едно от най-заразните остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения, съобщиха от сайта "Плюс мен", създаден в рамките на информационна кампания на Министерството на здравеопазването, свързана с ползите от ваксините. Морбилният вирус се отделя при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразата се предава чрез контактуване с болен на разстояние един-два метра в закрити помещения, транспортни средства, училища. 

Задължителна имунизация и реимунизация срещу морбили се извършва на 13-месечна възраст и при навършване на 12-годишна възраст.