От възли на щитовидната жлеза са засегнати 25% от населението. Това каза пред журналисти доц. Александър Шинков, ендокринолог в Университетската специализирана болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“. В периода 25-31 май се отбелязва Международната седмица за осведоменост за заболяванията на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е част от ендокринната система и заедно с други органи се грижат да поддържат постоянната вътрешна среда на организма и взаимодействието му с околната среда. Жлезата произвежда два хормона, чието значение за здравето е глобално, допълни той. По думите му ако на бременна жена ѝ липсват тези хормони, не се развива и нервната система на плода и настъпват тежки промени. Двата хормона, произвеждани от щитовидната жлеза, имат роля и за  растежа на скелета, за функционирането на сърдечно-съдовата система, за регулиране на обмяната на веществата, участват и в репродуктивните възможности на мъжете и жените, посочи още лекарят. Щитовидната жлеза е органът, който прави хората топлокръвни и поддържа телесната им топлина, добави той.

За да може да се синтезират хормоните на щитовидната жлеза, най-важна роля има йодът, каза проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в „Акад. Иван Пенчев“. По думите ѝ след като в България започва да се извършва йодна профилактика чрез йодираната сол, през 2008 г. в страната ни е отчетен сериозен спад на състоянието гушавост. Проф. Ковачева отбеляза, че в последните години заради консумация на нейодирана сол, каквато е хималайската, сред една трета от населението се отчита йоден дефицит.

Жените, които планират бременност, трябва да изследват тиреоидните си хормони, още повече, ако имат предшестващ или настоящ хипо- или хипертиреоидизъм или операция на щитовидна жлеза, препоръча проф. Ковачева. По думите ѝ такива изследвания трябва да направят и жени, които планират бременност след навършване на 30-годишна възраст, които страдат от автоимунно заболяване или имат близки роднини със заболяване на щитовидната жлеза, както и жените, претърпели аборт или преждевременно раждане. Наследствеността сред заболяванията на щитовидната жлеза е много силно изразена и различни външни фактори могат да ги „отключат“  – затлъстяване, използване на лекарства, съдържащи йод, изследвания с контрастно вещество, обитаване на район, в който има йоден дефицит, посочи още тя. В годината след раждането настъпва обостряне на всички заболявания на щитовидната жлеза, които е имала жената, добави проф. Ковачева и обясни, че често следродовата депресия се свързва с нарушения на функцията на щитовидната жлеза.

Възлите на щитовидната жлеза обикновено се установяват случайно, при други прегледи, тъй като те не болят, каза още тя. По думите ѝ около 6% -7% от случаите на възли на щитовидната жлеза могат да бъдат злокачествени. За да се установят навреме възлите, в първата третина от живота си хората трябва профилактично всяка година да направят поне една ехография на щитовидната си жлеза.

Термоаблация на щитовидната жлеза, при която с висока температура, създадена от лазер, се нарушава целостта на възела, се прилага в България от 10 години. Чрез нея обемът на възела се свива до около 70-80 процента, посочи още тя. На термоаблация не се подлагат пациенти, чиито възли са с размер над 4,5 см, добави лекарят и уточни, че е по-добре те да бъдат оперирани. Освен че са лечими, заболяванията на щитовидната жлеза могат да бъдат успешно контролирани и да не нарушават качеството на живот, добави проф. Ковачева. Когато възелът е с размер под един сантиметър, не представлява заплаха за здравето и живота на пациента. Незабавни действия се предприемат, ако има лимфни метастази, обясни тя.

Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза започва кампания „Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!“, включваща безплатни прегледи и информиране на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза. През юни се предвиждат Дни на отворените врати в София, Пловдив, Варна и Бургас, като ще бъдат организирани безплатните прегледи, за които е необходимо предварително записване, пише БТА.