Защо проф. Марчев дава точно 7 базови съвета за здраве? На този въпрос отговори в тв студиото на „100% будни" известният кардиолог, който в тандем с журналистката от „24 часа" Любомира Николаева събра в нова книга съвети и рецепти за дълголетие
„Давам на всички 7-те съвета, защото са нещо като магическо число. Ако си представим паметта като съвкупност от сейфове в мозъка, кратковременната памет разполага със сравнително малко на брой места за съхранение – има отделения за 7 информации. Когато дойде осма, тя измества една от предишните. Можем да помним едновременно 7 неща, обясни професорът.

Той се пошегува, че препоръките са опит да се оборят трите любими лечения на българите - „намажи го с ракия, разтрий го с ракия, удари една ракия". Вместо това има 7 доказани начин да сме по-здрави, защото най-важното е да не се стига до нужда от лечение", каза проф. Марчев.

В книгата „Бъдете здрави! КАК" на издателство „Труд" освен 7-те съвета на кардиолога за добро здраве ще прочетете как да пробудим спящите си мозъци; как да надхитрим стреса и затлъстяването; как да намалим риска от инфаркт, инсулт и онкологични заболявания; как да извлечем максимална полза от съня, храната, движението.

Проф. Марчев разказа още, че в рамките на Панаира на книгата, който започва утре в София, на 26 май (неделя) от 15 часа ще бъда на щанда на издателство "Труд", който е в Шатра 4 (на алеята към кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" с ул. "Фритьоф Нансен") и желаещите могат да получат автограф върху книгата си.