Потвърдените случаи на коклюш у нас 1125. Толкова заразени не е имало от няколко десетилетия, сочат данни на здравното министерство. За сравнение през 2023 г. инфекцията е доказана при едва 20 души. Затова отново е важно какъв е ефектът от противоепидемичните мерки.

4-месечният син на Моника Недялкова вече е ваксиниран срещу коклюш през март и април. В последния месец семейството ограничило контактите си, за да го предпази:

"Исках да довършим ваксинационния курс тъй като ми е притеснено в момента със всичките случаи на коклюш."

Следващата ваксина срещу коклюш на детето ще бъде след 1 година. Майка му, която тази година трябва да се имунизира срещу дифтерия и тетанус, е решила да си купи ваксина, за да се предпази и от коклюш.

"Ако може да се предпазим това не е болест от която и аз бих искала да боледувам в крайна сметка м не само за децата", споделя майката.

Доктор Деница Даскалова записва за имунизация децата които навършват 6-седмична възраст:

"Това със сигурност ни затруднява, защото са едни извънредни прегледи, като ние извършваме на тези деца - една извънредна имунизация от регулярните им посещения. Като цяло е проблем, с който трябва да се справим. Само и само да успеем да спрем разпространението на заразата и да успеем да защитим най-уязвимите от популацията. Това са именно бебетата."

Семействата с деца, които вече са навършили 12 години също ги записват за имунизация по-рано от обичайното.

"В момента има много родители, които наваксват тези имунизации на децата и се надяваме, че с това ще повлияем върху разпространението на коклюш. Ваксини има. Нямаме недостиг на нито една коклюшна ваксина", каза д-р Кремена Пармакова - началник на дирекция в Министерството на здравеопазването.

В Столичната здравна инспекция за по-малко от 10 дни безплатно са ваксинирани 132 бременни.

"Това, което е необходимо да подготвят бременните преди посещение в кабинетите, е едно уточняване на срока на бременността и консултация с гинеколог, който проследява бременността", обясни д-р Росица Вълкова - РЗИ-София.

За да не чакат, бременните трябва да си запишат час за имунизация в Столичната здравна инспекция по телефона. Експертите обясняват бума на заразени с коклюш с намалялото имунизационно покритие.

"През миналата година 4 000 деца в България не са получили своята основна имунизация. А когато към тях натрупаме и децата, които не са получили реимунизация през втора, шеста и дванайста година, бройката става 24 хиляди деца. Там ни е проблемът, а не в качеството на ваксината", каза още д-р Кремена Пармакова.

След затихване на епидемията, експертите ще решават необходима ли е допълнителна имунизация след 12 -годишна възраст, пише БНТ.