Използваемостта на болничните легла в страната е 48,94%, показват данните към април от интерактивната карта, публикувана на сайта на Националната здравноосигурителна каса. НЗОК е сключила договори с болниците за 49 812 легла.

Здравната каса е сключила договори с 3106 индивидуални практики за първична извънболнична медицинска помощ в страната и с 214 групови практики, показва още интерактивната карта. Договори в специализираната извънболнична помощ са сключени с 2637 индивидуалните практики и 727 с медицински центрове и с диагностично-консултативни центрове. Сключените договори в първичната извънболнична дентална помощ са 5747, а в специализираната извънболнична дентална помощ са сто.

НЗОК, съвместно с екипите на „Информационно обслужване" АД, започна нов процес за представяне на информация, свързана с дейността ѝ, която ще бъде предоставяна чрез интерактивната карта. Картата ще осигури по-лесен достъп до най-интересните за потребителите теми по интерактивен начин, съобщиха от пресслужбата на НЗОК. Предстои постепенно картата да бъде надграждана.

Към момента се извършва обобщаване и анализ на най-често задаваните въпроси към Здравната каса, включително и по Закона за достъп до обществена информация. Информацията ще бъде подготвена, обработена и публикувана в новата карта. Публикуваните данни ще бъдат в помощ на всички заинтересовани и се очаква да облекчат достъпа до информация от обществено значение, която е в компетенцията на НЗОК.

Предвижда се всички публикувани данни да бъдат достъпни и на английската версия на сайта.