Момиченце, родено с тегло под половин килограм през ноември, се прибра у дома с родителите си, след като прекара първите шест месеца от живота си в болница в Чикаго, САЩ, съобщи АП.

Найла Брук Хейууд беше изпратена тържествено от персонала на болница "Силвър крос" в Ню Ленъкс, Илинойс, в понеделник.

Найла беше родена на 17 ноември в 22-рата седмица от бременността на майка й Накия, която е била диагностицирана с прееклампсия.

Теглото на момиченцето е било 482 г. При раждането си Найла е била с дължина 28 см, предаде NOVA.

Тя е изписана с тегло 4536 г и с дължина 53 см. Благодарна съм, че тя е сред нас и е здрава, каза майката на детето Накия Хейууд.

Дробовете на Найла са били недоразвити при раждането. Екип от 15 души се е борил за бебето през първите минути и дни от живота му. При изписването то е изпратено у дома с кислород. Найла трябва да бъде преглеждана редовно, за да се следи за бъдещи усложнения, които могат да възникнат при толкова преждевременно раждане.

Все по-голям брой бебета получават животоспасяващо лечение и оцеляват. Проучване, публикувано в списанието на Американската педиатрична асоциация през 2022 г., разглежда 11 000 подобни случая. 30 процента от бебетата, родени в 22-рата седмица, 56 процента от родените в 23-тата седмица и 71 процента, родени в 24-тата седмица, са били изписани и изпратени у дома след медицинско наблюдение.