Покана за безплатен скрининг за рак на кожата на 14 май отправи Българското дерматологично дружество. Инициативата е част от паневропейската инициатива, в която лекари от всички държави извършват  безвъзмездно консултации и организират информационни форуми за широка аудитория. В българския формат на кампанията “Евромеланома 2024” и тази година участват близо 200 лекари от градовете с медицински клиники и дерматолози от страната. Техните графиците и контактите за записване може да се видят на сайта на БДД - научното дружество на специалистите в тази медицинска област. В центъра на тазгодишната инициатива са вече боледувалите, тъй като преминаването през изпитанието оставя отпечатък и върху емоциите им. Но лекарите обещават да прегледат всички желаещи с подозрителни бенки и други изменения по кожата, съмнителни за карцином.

Най-честата причина за рак на кожата е прекомерното излагане на слънчевата ултравиолетова светлина.

Кожата ни има биологичен часовник, който отчита всяка минута, която прекарваме на пряко слънце без защита. Времето до началото на риска е около 12 хиляди часа, съобщи председателят на БДД доц. Гриша Матеев. Той предупреди, че неразумно продължителното излагане на лъчите и изгарянията се акумулират и водят до преждевременно стареене на кожата и риск от рак с най-агресивна форма малигнения меланом.

Тенденцията показва през последните 50 г. стръмно увеличаване на случаите, нов тренд е относително по-бавното нарастване на смъртността.

Създадените през последните години терапии са по-успешни, но най-доброто лечение е да не се разболееш. А най-добрата профилактика - фотозащитата на кожата и редовното ѝ оглеждане за промени, бенки, петна. Правете го веднъж месечно и при забелязани разлики се консултирайте със специалист, посъветва доц. Матеев. Опитният специалист доц. Жана Казанджиева, която той представи като супервайзър на екипа от Александровска болница, съпричастен с кампанията, обясни увеличаването на рака на кожата най-вече с подобрения скрининг, увеличената продължителност на живота, глобалното затопляне и обременяването на биологичния часовник на кожата. Особено по време на ваканции при излагане на жарко слънце на неподготвената кожа на хора от държави, в които е още зима.

За защита от слънчевата радиация доц. Казанджиева препоръча плавно нанасяне на фотозащита с фактор SPF 30 или 50 и филтър за протекция от ултравиолетовите А лъчи. Прави се 15 минути преди излизане на слънце и се подновява на всеки 2 часа при дълъг престой навън. Тази профилактика на стареенето на кожата и на риска от рак не са в конфликт с така важния за организма синтез на витамин D, обясни доц. Казанджиева.

За образуването на витамин D е достатъчно 3 пъти седмично да прекарваме по 10 минути на слънце с открити до лактите и до коленете ръце и крака.

Дерматологът д-р Валерия Митева цитира проучване, че едва 18% от хората се защитават добре от слънцето. Дори сред вече диагностицираните с рак на кожата големият процент от пациентите не променят навиците си за излагане на слънце. А 30% от лекуваните от някой от видовете кожен рак след терапията спират да се преглеждат повече. 

След първия меланом има до 10% вероятност от развиване на нов, а всеки 2-и човек с немеланомен рак може да развие втори в следващите 5 г. С давност 10 г. 60% от хората, които веднъж са имали рак на кожата, ще бъдат диагностицирани с втори.

Българските дерматолози са направили над 28 хил. профилактични безплатни прегледи и всяка година откриват опасни изменения.

Само през последната кампания са насочени към лечение 8 души със съмнение за меланом, 6-има за базалноклетъчен карцином и 69 с предракови лезии.

Меланомът започва в клетки, известни като меланоцити. Въпреки че е по-рядко срещан от базалноклетъчния карцином и плоскоклетъчния карцином, този рак на кожата е по-опасен поради способността си да се разпространява по-бързо в други органи, ако не се лекува на ранен етап. В световен мащаб меланомът на кожата е 17-ият най-често срещан рак. Разделено по пол, той е на 13-о място при мъжете и на 15-о при жените. Според многоцентровото южноевропейско проучване “Хелиос” към 70 000 часа излагане на слънце през целия живот “изглежда е праг за повишен риск от плоскоклетъчен карцином”.

Едно новородено бебе днес е 2 пъти по-вероятно да развие рак на кожата в сравнение с преди 10 г. и 12 пъти, отнесено към 1945 г. Това прави особено важна превенцията. Малкото дете няма напълно развити пигментни клетки, изгаря по-бързо и увреждането остава за цял живот. Проф. Снежина Василева обясни, че много кожни проблеми се влошават от слънце и препоръча при розацея, лупус, дерматомиозит и др. лъчите да се избягват.