"Зеленото злато" убива възпалението и оксидативния стрес, казват учените
Знаете ли как започва денят на принцесата на Уелс Кейт Мидълтън според английската преса? Всяка сутрин хапва зелено смути, включващо спирулина, зелените - кейл, спанак или маруля, матча и боровинки.
Смутитата сутрин отдавна са тренд в храненето, но на Острова бяха потресени, че в закуската си Кейт слага спирулина.
Да хапваш спирулина, вече не е мода. Експерти доказаха, че “несимпатичният на вид, пък и на вкус синьо-зелен прах” е истински здравословна, обещаваща и екологично щадяща храна. Комбинацията ѝ от протеини, антиоксиданти, минерали, пигменти и полифеноли я превръща в мощен механизъм за клетъчна защита и забавяне на стареенето.
Какво представлява спирулината?
Спирулината, наричана “зеленото злато”, е синьо-зелено водорасло. Расте в сладководни езера и реки и натрупва до 60% протеин в сухо тегло. Предлага се под формата на прах, капсули и таблетки.
Назад във времето спирулината е била използвана от етническата група Канембу, обитаваща териториите на езерото Чад, и ацтеките, живеещи край езерото Тескоко. Те я консумирали под формата на сушена питка и оценили нейното високо хранително съдържание много преди модерната наука.
Популяризирането на спирулината и излизането ѝ на световния пазар започва след 1967 г., когато Международната асоциация по приложна микробиология я описва като “храна на бъдещето”, а Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) я класифицира като “общопризнато безопасна”“ (GRAS).
Защо е толкова полезна?
Спирулината е концентриран източник на всички 9 незаменими аминокиселини, в лесно усвоима форма, с до 90% смилаемост. Това я прави уникален растителен източник на протеин и изключително търсена от веганите и вегетарианците.
Спирулината е богата и на много витамини и антиоксиданти, сред които витамин B12 – важен за производството на червени кръвни клетки и здравето на нервната система, и провитамин А – важен за зрението, кожата и имунната система и защитава клетките от оксидативен стрес.
Минерали в съдържанието ѝ също не липсват, особено калий, магнезий и желязо, които са дефицитни в много растителни режими на хранене. Калият подпомага сърдечната дейност и поддържането на баланса на течностите в организма. Магнезият е необходим за мускулната и нервна функция, както и за здравето на костите. Желязото участва в производството на червени кръвни клетки и предотвратяването на анемия.
Пигментът фикоцианин, който придава характерния синьо-зелен цвят, съставлява около 20% от протеиновото богатство на спирулината. Той е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Заедно с каротеноидите (лутеин и зеаксантин) помага в борбата с UV лъчите и свободните радикали, които увреждат клетките и водят до стареене и заболявания.
Метаноловите екстракти от спирулината имат високо съдържание на полифеноли, които увеличават антиоксидантната защита. Изброеното дотук прави спирулината компактен и ефективен източник на биоактивни хранителни вещества, които подпомагат имунитета, зрението, метаболитната устойчивост, клетъчното дълголетие и общото здравословно състояние.
Как действа в организма?
Многобройни са механизмите, чрез които спирулината влияе положително на здравето. Такъв механизъм е неутрализирането на свободните радикали, благодарение на фикоцианина, който активира ключови антиоксиданти като супероксид дисмутаза и глутатион пероксидаза.
Спирулината също потиска възпалението, като намалява нивата на възпалителните цитокини с до 60%.
Суперхраната поддържа митохондриите. Селеновият протеин в спирулината защитава митохондриалната мембрана и стимулира производството на енергия (ATP).
Спирулината защитава ДНК. Тя предпазва от увреждания, като задейства ензими с клетъчна репарация.
Приложения в индустрията и устойчивото хранене
С цел да се създадат устойчиви и хранително богати продукти, спирулината е включена в състава на високопротеинови пасти, месни алтернативи, хлябове и сладоледи с антиоксидантно обогатяване.
Отглеждането на спирулина се осъществява основно в затворени фотобиореактори на необработваеми земи. По този начин производителите успяват да генерират равномерна биомаса и намаляват въглеродния отпечатък.
В козметичната индустрия екстрактите от спирулина се използват в състава на серуми, слънцезащитни продукти и дори твърди шампоани, поради свойствата ѝ да стимулира производството на колаген и да предпазва кожата от UV лъчите. Спирулината намалява появата на бръчки и подобрява еластичността на кожата.
Важно е да се обърне внимание, че при производството на продукти, съдържащи спирулина, се прилагат стриктни правила за безопасност, включително контрол върху абсорбцията на тежки метали, микробното замърсяване и вариацията в пигментите между партидите. Така се гарантира чистотата и качеството на продукта.
Безопасност
Много изследвания доказват, че приемът на спирулина не води до странични ефекти и е безопасен. Изключение има при хората с автоимунни заболявания, тъй като спирулината е имуномодулираща и може да засили симптомите на заболяването.
Дивите източници на спирулина могат да съдържат токсини или тежки метали и задължително трябва да се избягват. Препоръчват се продукти с проверено качество, производство и безопасност.
Коментари