Здравните власти въведоха временни противоепидемични мерки, ще важат до 31 юли

Бременните вече ще се ваксинират срещу коклюш безплатно, новородените - с две седмици по-рано, а в училищата засилват мерките срещу разпространението на магарешката кашлица. Това са част от противоепидемичните мерки, които влизат в сила от  9 май. Те ще важат до 31 юли, гласи заповед на служебния здравен министър Галя Кондева.

От началото на годината регистрираните случаи в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за седмица - от 29 април до 5 май, заразени са 189 души. За предходната седмица регистрирани са 291 случая.

За да се справят с разпространението на заразата, здравните власти актуализираха Имунизационния календар. Така първата ваксина срещу коклюш на новородени вече може да се поставя, когато навършат шест седмици, а не както досега - два месеца.

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират кабинети в болниците, където да се ваксинират бременните между 27 и 36 гестационна седмица.

“Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание”, гласи заповедта на министъра. Бъдещите майки може да се ориентират по-лесно, като видят в сайта на здравното министерство “Плюс мен” интерактивната карта с посочени по области места за поставяне на имунизациите и телефон за връзка.

Всеки понеделник РЗИ-тата ще изпращат в здравното министерство данни колко бременни са се ваксинирали.

Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда, гласи още заповедта за противоепидемичните мерки.

Ако има заболяло дете в детска градина или училище, то трябва да се засили проветряването, да се почистват и дезинфекцират повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете.

Мерките предвиждат още да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за хрема, кашлица, обрив и други симптоми. Ако ученикът е с проявени симптоми, няма да се допуска. Може да се върне в клас само с бележка от личния лекар, че не е заразно болен.

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора трябва да организират възможността за извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш.

Министър Кондева е разпоредила още на всички лични лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, които подлежат на имунизация и реимунизация срещу коклюш. Те трябва да ги ваксинират, когато навършат определената възраст.