Родителите от Кюстендил късно потърсили медицинска помощ. Още 2 бебета са в болница в Кърджали

 Вирусът циркулира най-много в София, почва проверка на имунизациите

Две едномесечни бебета са първите жертви на коклюш у нас. А след трагичната новина главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди за национална епидемия от магарешката кашлица.

205 са заразените от началото на годината,

а през миналата са били едва четирима, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за последната седмица са регистрирани 59 нови заболели.

Първият смъртен случай е от началото на месеца, а вторият - от 14 април, стана ясно от изявление на здравните власти в Министерския съвет в петък. Новородените са от Кюстендил, едното дете е на месец, а другото е на месец и 10 дни и все още не са били имунизирани.

“Двете бебета, които починаха, бяха приети при нас в много тежко състояние. Бяха

с кашлица и дихателна

недостатъчност Веднага започнахме лечение, но след като за 1-2 дни състоянието им не се подобри, бяха транспортирани за болници в София”, каза за “24 часа” директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков.

Едното дете е починало в Националната кардиологична болница в столицата, а другото - в Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”.

“Децата са лекувани правилно, но медицинска помощ е потърсена малко по-късно”, обясни доц. Кунчев на специално изявление в Министерския съвет. Според него от Бърза помощ два пъти са предложили на едното семейство детето да бъде хоспитализирано, но и двата пъти то е отказало. Едва при влошаването на състоянието му вече се стига до приемане в болницата в Кюстендил.

Бебетата не са имали връзка помежду си, не са контактували, живеят на различни места, различни са и контактите на семействата им, допълни здравният инспектор.

В Кърджали има още две бебета в болница, съобщиха от РЗИ. В Димитровград пък първият случай е

20-годишен мъж,

който е със завършен имунизационен цикъл

Здравното министерство започва проверка на ваксинациите срещу острата респираторна инфекция, съобщи министърката Галя Кондева. Изпратени са писма към РЗИ и Българския лекарски съюз, за да поискат от личните лекари да проверят извършените имунизации и реимунизации (колко деца не са получили ваксина - виж по-долу.)

 Здравното министерство, здравната каса и Изпълнителна агенция “Медицински надзор” ще анализират данните.

“Наблюдаваме заболеваемостта от коклюш в страната от началото на годината и към момента се отчита ръст”, потвърди д-р Кондева. Такъв се наблюдава още от миналата година в Белгия, Хърватия, Дания, Испания, Швеция и Норвегия, Северна Македония.

В Чехия и Нидерландия съобщават за смъртни случаи

У нас вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната, обясни Кунчев.

Най-много са заболелите деца между 10 и 14 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до 1-годишна възраст. От регистрираните случаи не повече от 10% са в болница, каза още той.

Според здравния инспектор не може да се прогнозира докъде ще се разпространи заболяването, но ако то продължи, ще се говори за национална епидемия.

Засега здравните власти не очакват епидемия да има сред възрастните хора, защото до момента само един 62-годишен пациент е боледувал, при това много леко.

Близо 24 хил. деца не са получили доза от ваксината срещу магарешка кашлица

23 998 деца не са имунизирани с някоя от дозите ваксина срещу коклюш през изминалата година. От тях 4030 деца не са получили завършен основен курс имунизация срещу заболяването, съобщиха от здравното министерство след запитване на “24 часа”.

“Най-голям риск за живота имат новородените до първата ваксинация срещу коклюш. При тях липсват антитела, защото майките раждат доста късно и споменът на тяхната имунна система за последната ваксинация срещу коклюш е много слаб”, обясни епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в интервю за “24 часа”. Според него майките и бащите трябва да се ваксинират срещу коклюш. Това трябва да направят и бабите и дядовците, защото носителството на коклюш е възможно със слаба кашлица или въобще без кашлица. “Те могат да заразят бебето, което може да изкара болестта с кръвоизлив в мозъка, а това често е с фатален край”, коментира Кантарджиев.

Основната имунизация срещу коклюш е 3-дозова, като се прилага в три поредни месеца от навършване на двумесечна възраст на новороденото, като трябва да завърши не по-късно от 6-месечната възраст. Реимунизациите срещу коклюш се прилагат, когато детето е на две, на шест и на дванадесет години. “През изминалата година с първа реимунизация обхванатите са 89,4% - необхванати са 5879 деца. С втора реимунизация обхванатите са 88,2% - необхванати са 7197 деца. С трета реимунизация обхванатите са 89,1% - необхванатите са 6892 деца”, съобщават от здравното министерство. Оттам напомнят, че бременните може да се ваксинират, за да защитят новородените от коклюш. “Това е възможно през третия триместър на бременността с ваксината Boostrix срещу дифтерия, тетанус и коклюш за възрастни”, обясняват от ведомството. Ваксината е налична в аптеките от февруари. При ваксинация до 36 г.с. ваксиналните антитела преминават в новороденото.