Вече е извършена първата - тя е на 3-годишно момиченце с невробластом

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно сестрински персонал. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Вече е извършена и първата трансплантация на 3-годишно момиченце, което е с невробластом (коремен тумор). Високоспециализираната интервенция бе направена преди няколко дни. Трансплантацията е автоложна, което означава, че за нея са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин.

„Планираме постепенно да увеличим броя на трансплантациите, като се надявам през есента да имаме възможност да направим и алогенна трансплантация (при която стволовите клетки са от лице, различно от пациента), която е по-сложна от автоложната", обясни доц. д-р Боряна Аврамова, която от два месеца е началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ.

Тя подчерта, че за да има устойчив резултат и дейността на клиниката да бъде възстановена в пълния си обем, са необходими промени в модела, по който се финансира.

„Клиниката по детска клинична хематология и онкология до голяма степен е бутикова – дейността ни е много специфична, а пациентите, за щастие, не са толкова много, че да могат да осигурят финансирането ѝ от клинични пътеки.

Трябва да се помисли за целево финансиране, което да осигури сравнително високи заплати на средния медицински персонал, за да няма текучество. Нашите сестри са високо специализирани, подложени са на голям стрес, за разлика от лекарите нямат възможност за научно развитие и единственият мотивиращ фактор, с който разполагаме, са сравнително високи заплати", каза още доц. д-р Аврамова.

В България средно годишно около 10 – 12 деца се нуждаят от алогенни и 15-20 деца - от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като зависи от много фактори, включително възстановяване на контактите с донорни регистри, с имунологичната лаборатория на УМБАЛ „Александровска", осигуряване с медикаменти, назначаване на още медицински сестри, включително и финансово обезпечаване.

„Искаме максимално бързо да възстановим всички дейности, така че да не се налага да се изпращат деца в чужбина. Работим активно по привличане на специализиран персонал, планираме и посещение на Годишния конгрес за костно-мозъчни трансплантации, където да научим всички новости в областта", обясни доц. д-р Аврамова. На по-късен етап, амбициите на специалиста са в Клиниката по детска клинична хематология и онкология да бъде въведена и най-модерната клетъчна терапия, при която се използва генно инженерство, за да се засили антитуморната активност на лимфоцитите от кръвта на пациента. Това е най-модерният начин за борба срещу злокачествените заболявания на кръвта.

Предстои възстановяването и на дом-пансионат към Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ. След 4-годишна пауза заради пандемията от COVID-19, той отново ще приютява деца със злокачествени заболявания от цялата страна, както и техните родители. Съоръжението се намира в двора на болницата и в момента върви активна кампания за неговото дооборудване. Сред плановете е и ремонт на самата клиника, която не е ремонтирана от 10 години.

На 2 януари от Изпълнителната агенция „Медицински надзор" съобщиха, че през изминалата година в страната са реализирани 22 донорски ситуация. През 2023 г. след донорски ситуации и решения на близките на донорите е даден шанс за живот на 48 пациенти, от които 42 са български граждани, а шестима – на други държави от Европейския съюз, припомня БТА.