Пролетта често носи главоболие, общо неразположение, световъртеж, сърцебиене, мускулна отпадналост, гадене, безсъние, нервни кризи. Възможни са болки в ставите.

Може да преодолеем очакваните проблеми, като приемаме различни домашно приготвени рецепти, казва д.р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11-и ДКЦ в София, консултант по биопрогнози на в. "24 часа".

Ето неговите съвети, съобразени с геомагнитната активност и факторите на времето:

Смлени 5 лимона заедно с корите, но без семките се смесват с 1 кг мед, 15 ситно нарязани листа от индрише и 20-25 смлени бадемa. Получената смес се приема по 1 супена лъжица преди хранене. При сърцебиене и сърдечен дискомфорт благоприятно се отразява настойка от глог 3 пъти дневно по 20 капки. За тонус може 3 пъти на ден да пием чай от цвят на магарешки трън - 2 супени лъжици от него се варят в 1/2 л вода за 5-10 минути.

Смесваме  по 50 г корени от репей, корени от гръмотрън и кора от върба. 2 супени лъжици от тази смес се запарват за половин час в 1/2 л вряла вода и се изпива на 3-4 порции през деня.

Полезно е да се приема магнезий, защото е минерал, който предпазва от увреждащото действие на стреса, а неблагоприятните дни са сериозен стрес за организма. Освен това помага за предотвратяване на спазми и  за регулиране на сърдечния ритъм. Може да си го набавим, като приемаме  повече пълнозърнести храни като  черен и ръжен хляб, бисквити от нерафинирано брашно, мюсли, овесени ядки, леща, боб, бадеми, лешници, орехи, фъстъци, какао и  шоколад.

В неблагоприятните дни позитивно влияние има сауната заради повишението на телесната температура, което води до засилване на отделителните функции и обмяната на веществата в организма.

Добре е сауната да е съчетана с масаж или плуване. Редуването на сауната с фази на охлаждане на тялото позволява първо да се разширят кръвоносните съдове, пулсът да се увеличи до 110 удара в минута, а след това постепенно да се възвърне обичайното състояние на организма. Това се явява своеобразна тренировка, която стимулира кръвообращението и подобрява лимфообмена и венозното налягане. На такова въздействие реагират основно най-малките кръвоносни съдове – капилярите, като се засилва няколко пъти циркулацията в тях и потоотделянето. Сауната освен това намалява нервното напрежение и стимулира работата на бъбреците и надбъбречните жлези. Повлияват се ревматичните болки, повишава се нуждата от кислород и се оптимизира дишането. Притокът на кръв в мозъка подобрява паметта, повишава скоростта на реакциите и подобрява хормоналния баланс. Това е причината след сауната да се повиши самочувствието на човек, да се появи добро настроение. Не трябва да забравяме, че тя е категорично противопоказна при хора с тежки сърдечни проблеми и склонност към образуване на тромби, както и при остри възпалителни процеси и температура.