Принцесата на Уелс Кейт Мидълтън може да страда от рак на дебелото черво, твърди кралският експерт Марк Рош, позовавайки се на източници от Бъкингамския дворец, съобщава gala.fr. Коремната операция, която държеше Мидълтън далеч от публичното пространство седмици наред, може да е била хистеректомия.

"Според информиран източник всички индикации сочат, че Кейт Мидълтън е претърпяла хистеректомия и страда от рак на дебелото черво. Не бива да очакваме повече прессъобщения относно здравословното състояние на херцогинята на Кеймбридж", каза Рош в интервю.

По-рано стана известно, че поради заболяване Кейт Мидълтън ще пропусне Великденската служба в параклиса "Св. Георги" в двореца Уиндзор. Принц Уилям също няма да присъства на събитието.

Крал Чарлз III и кралица Камила ще участват в неделната Великденска служба, но ще седят отделно от съображения за безопасност.

Преди дни принцесата на Уелс Катрин разкри, че е била диагностицирана с рак и е подложена на превантивна химиотерапия. Съобщението идва след месеци на спекулации относно отсъствието на Кейт от обществения живот във Великобритания.

В лично изявление 42-годишната Кейт каза, че планираната коремна операция през януари е била успешна и първоначално се е смятало, че състоянието й не е раково. Тестовете след операцията обаче са установили наличие на рак. Химиотерапията на принцесата е започнала в края на февруари, но не е ясно кога ще приключи. От двореца Кенсингтън не посочват вида рак с мотива, че Кейт има право на поверителност като пациент. Дори и в този труден момент за нея обаче принцесата на Уелс отправи послание към други онкоболни.

"В този момент мисля и за другите хора, чийто живот е бил засегнат от рака. Призовавам всички, сблъскали се със заболяването под каквато и да е форма, да не губят вяра и надежда. Не сте сами!"

Крал Чарлз Трети, който също се лекува от рак, обяви, че е горд от куража на снаха си да говори за диагнозата.