Ливански учени доказаха, че е възможно, с тестове върху хора с наднормено тегло

 

Пиенето на лъжица ябълков оцет преди закуска отдавна се рекламира като надеждно средство за поддържане на перфектна фигура. Твърди се, че така започват дните си звезди като Виктория Бекъм, Дженифър Анистън и Елизабет Хърли, на чиито тела наистина всеки би завидял.

И за трите обаче е известно, че спазват и железен режим за хранене и спорт, така че въпросната сутрешна лъжичка се възприемаше просто като допълнение, а не като основно средство за борба с наднормено тегло.

Наскоро обаче ливански учени успяха да докажат, че ябълковият оцет може да бъде такова.

Проучването им даже

бе наречено откриване

на“нов оземпик”,

който спокойно може да замести инжекциите за диабетици, чрез които доста холивудски звезди успяха да отслабнат. Докато чрез тях се сваля около килограм на месец, със сутрешното пиене на оцет даже можело двойно повече.

Ливанските изследователи са подложили на тестове 30 млади хора на възраст от 12 до 25 години, които са с наднормено тегло или затлъстяване. Те били разделени на четири групи, като едни са пиели по чаена лъжица, или 5 милилитра, вторите – 10 милилитра, а третите – супена лъжица от 15 милилитра. На четвъртата група е давана плацебо напитка, която изглеждаше точно като ябълков оцет.

Участващите в експеримента не е трябвало да правят нищо друго през трите месеца, докато той се провежда. В края му е станало ясно, че пилите най-голяма доза ябълков оцет са успели да свалят средно 8 килограма.

Индексът на телесната им маса, който измерва съотношението между тегло и височина, е намалял с три пункта за тези 12 седмици и те са видели видимо свиване на талията и бедрата си.

Също така са били открити подобрения на показателите им за холестерол и кръвна захар.

Някои учени обаче определиха като недостатъчно надеждни резултатите на ливанските си колеги, за да се обяви, че пиенето на ябълков оцет сутрин решава толкова важни проблеми. Според тях един от големите недостатъци на изследването е, че

участвалите доброволци

са прекалено малко и само

от една възрастова група

Освен това не е проследено какво точно са яли през тези три месеца и колко са се движили, което също може да има отношение към отслабването им.

Ръководителят на проучването професор Абу-Халил е съгласен с някои от забележките им, но не смята, че те са в състояние да променят радикално впечатляващите резултати от тестовете на екипа му.

Ученият обяснява, че са се фокусирали върху младежи с наднормено тегло, тъй като затлъстяването сред подрастващите е глобален проблем.

“Наясно сме, че констатациите ни не могат да се пренесат директно към по-стари хора, тъй като фактори като метаболизъм, хормонални промени и основни здравословни състояния могат да варират значително в различните възрастови групи и това да промени ефекта от ябълковия оцет”, обяснява Абу-Халил. Той обаче е убеден в ползите му и защото самият той го е пил по време на проучването и е видял как показателите му за кръвна захар и холестерол се подобряват.

А и по-ранни изследвания върху животни са показали сходни резултати по отношение на намаляване на теглото.

Биохимикът Джеси Инчауспе не е изненадана от резултатите на ливанските изследователи. Тя от години изследва как различни храни и напитки влияят върху нивата на кръвната захар и общото състояние на хората и също вярва в благоприятното въздействие на сутрешната лъжица с ябълков оцет. По думите ѝ тя помага за по-бавно освобождаване на глюкозата в кръвния поток, която идва чрез храните. Това предотвратява скоковете на кръвната захар и намалява чувството за глад.

Макар да се смята, че ябълковият оцет няма по-голяма киселинност от неща, които често консумираме като лимонов сок например, Инчауспе препоръчва

хората със стомашни

проблеми първо да се

консултират

с личния си лекар,

преди да започнат да го консумират всяка сутрин.

По-предпазливи трябва да бъдат и страдащите от зъбни проблеми, тъй като е възможно той да наруши допълнително зъбния емайл и да доведе до болки и обезцветяване на зъбите.

Затова доктор Сам Джетуа от Британската академия по козметична стоматология съветва да изплаквате добре устата си с вода, след като сте изпили ябълковия оцет. Да изчаквате поне 30 минути и след това да измивате зъбите си с паста с флуорид. “Чакането е важно, защото зъбният ви емайл става слаб от киселинността, така че бързото и прекалено миене може да влоши това. Флуоридът пък ще предотврати увреждането на емайла и ще намали киселинността в устата”, посочва доктор Сам Джетуа. Той препоръчва също така

оцетът да се пие със

сламка, за да се намали

контактът му със зъбите и да

се разрежда с 250 мл вода

Другият вариант е да се хапне нещо малко, например парче сирене, за да се неутрализира киселинността.

Също така е добре да избирате натурален оцет, произведен само от ябълки чрез ферментация. Така ще е сигурно, че той съдържа важните аминокиселини и ензими, които влияят на храносмилането и чувството за глад. Приемайте го поне 10 минути преди закуската или след нея. Ако не ви харесва на вкус, го прилагайте като дресинг върху порция зеленчуци, но в никакъв случай не го смесвайте с неща като мед, кленов сироп или плодов сок, защото захарта може да обезсили ефектите на оцета, посочва Джеси Инчауспе.