Фатален инцидент доведе до грешка при аборт в болница в Прага в понеделник. Персоналът е извършил манипулацията на здрава жена в четвъртия месец в резултат на объркване на пациентката.

Това потвърди говорителката на университетската болница „Буловка“ Ева Либигерова, пише чешкият сайт idnes.cz. Персоналът, извършил аборта, е отстранен.

Съобщава се, че пациентките са две чужденки, които живеят постоянно в Чехия. Пострадалата бременна жена е отишла на рутинен преглед, докато другата е трябвало да се подложи на процедура, която се извършва за лечение на болна матка, но може да се използва и за прекъсване на бременност.

Според говорителката на болницата плодът е бил в 16-а гестационна седмици. Става фатално объркване и на жената, която е дошла за контролен преглед, ѝ е направен аборт, предаде bTV. 

От болницата заявиха, че пострадалата ще бъде обезщетена.

„Изразихме най-дълбокото си съжаление и извинения към пациентката и цялото ѝ семейство за това злощастно събитие и я уверихме, че правим всичко възможно да намалим причинените вреди, а също и да я обезщетим“, се казва в изявление на лечебното заведение.

„Ако в рамките на текущото вътрешно разследване бъдат установени нарушения на задължителните работни процедури, на конкретните лица ще бъде потърсена лична отговорност“, съобщиха от болницата.