Заболяването е хванато като случайна находка. Впоследствие, след претърпяната операция, когато патологът разглежда материалите, открива рак.

Това разясни онкологът Александър Герасимов в разговор тази сутрин по bTV, посветен на признанието на Кейт Мидълтън за онкозаболяването й.

Нейното изявление беше много социално отговорно, защото тя подкани хората да се замислят, че трябва да се преглеждат, за да може заболяването да се хваща навреме, каза д-р Герасимов.

Попитан може ли да се предполага в кой стадий е това на принцесата на Улес, онкологът обясни, че със сигурност не е в 4-и стадий, т.е. няма метастази.

Използваната дума от Кейт е превантивна химиотерапия - значи туморът е изрязан и сега тя повежда терапия, която да предотврати негово завръщане. Няма метастази, които да лекува до края на живота си, а заболяване, което вече е отстранено, но има някакъв риск да се завърне в бъдеще и затова в момента провежда ограничена по време терапия, която да намали риска от локално завръщане или метастазиране на тумора.

При жените навсякъде по света на първо място по честота е ракът на гърдата, включително и в България, посочи онкологът. Следва този на храносмилателния тракт, дебело черво, бял дроб, на женските полови органи.

И без находка Анджелина Джоли отстрани млечните си жлези превантивно, напомни пък известната преводачка Марияна Хил.

Посланието на Кейт е "Аз съм една от вас" - ти, седяща на пейката. Умението й да превърне най-голямата си криза в послание към жените, към всеки един от нас, е удивително, коментира Хил. Затова бе на пейката в тези дрехи. Архиепискотът на Кентърбъри пък вчера призова хората да не си слагат грях на душата с конспиративни теории и махленски клюки. Това, което може да направим, е да се поучим от примера на Кейт и да се молим да оздравее скоро.

Удар след удар понася монархията, въпросът е как минава през тях, коментира още Хил, припомняйки, че и Чарлз обяви злокачествено заболяване. Сега той сподели гордост от начина, по който принцесата се държи. Да, те са лицето на Британия, огромна сила, но природата е по-силна от тях. 

По 70 души на ден пристигат при д-р Герасков в националната онкология в столицата, за съжаление твърде малка част от тях са в ранен стадий, обобщи той. Колкото по-рано се улови болестта, толкова по-голям е шансът за излекуване, напомни той.

Съвременната медицина може да помогне на болните не само да живеят по-дълго, но и по-добре, задължителни обаче са профилактичните прегледи.