Лицево-челюстният хирург, който е бил санитар, медсестра, лекар, шеф на клиника в “Пирогов”, отказва да коментира вълненията около смяната

“Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков ме покани за шеф на УМБАЛСМ “Пирогов” и аз приех. Появилите се политически проблеми и напрежение в болницата няма да коментирам. Няма да кажа лоша дума нито за досегашния директор д-р Валентин Димитров, нито за управлението му. Не бих коментирал и мотивите, с които е предложен за отстраняване.” Това обясни пред “24 часа” поканеният за директор на спешната болница д-р Константин Димов.

“Приех да се върна в “Пирогов”, защото съм запознат с работата в тази болница -

бил съм председател на Съвета на директорите

на най-голямото лечебно заведение за спешна медицина в България. Всъщност четвърт век от живота ми е минал в “Пирогов” - бил съм и волунтиер, санитар, медицинска сестра, лекар, шеф на Клиниката по лицево-челюстна хирургия там”, продължи той.

Д-р Димов е щастлив с работата си в “Св. Анна” като шеф на Клиниката по лицево-челюстна хирургия. Затова и във вторник е правил обичайното там - оперирал. Колеги оттам го описват като отворен и комуникативен, един от най-добрите лицево-челюстни хирурзи. По-младите лекари са впечатлени, че

помни стотиците си пациенти по име,

не само лекува, но и помага със съпричастност. Негови колеги от “Пирогов” го определят като “пироговец по душа” и екипен играч.

Д-р Димов е роден през 1972 г. в София. Завършил е Факултета по дентална медицина в МУ в столицата, след това и Медицинския факултет, а после медицина и във Виена. Магистър по дентална медицина, хуманна медицина и здравен мениджмънт.

Второ поколение лицево-челюстен хирург, баща му - Жельо Димов, е сред най-добрите в същата специалност. Преди синът му да стане шеф на клиниката, е бил неин завеждащ. Сега 76-годишният лекар е подчинен на своя син.

В малкото свободно време слуша рок, кара ски, а лятото почива на родното Черноморие

- почти винаги в Поморие, със семейството. Д-р Димов има две деца – син, студент по медицина, и по-малка дъщеря.

Освен професията си хирургът има и друга страст - запален моторист.