Не яде свинско, строга, но все още пъргава, столетницата радва всички в околията

 

Доли ЛУКАНОВА

Най-възрастната родопчанка е на прага на 103 години! Баба Милка от пловдивското село Цалапица се подготвя за празника си, който е след месец и половина. На 11 януари ще се вихрят големи тържества в чест на достолепната българка.

"През 2020 година отбелязахме 100-годишния й юбилей и оттогава всяка година организираме тържества. Това е голямо събитие. Баба Милка прослави нашето село, тъй като е най-възрастният жител на общината", коментира пред "България Днес" кметът на селото Ивайло Данаилов.

В Цалапица празнуват рождения й ден подобаващо
В Цалапица празнуват рождения й ден подобаващо

Костеливата родопчанка се слави със студения си характер в региона. Според мнозина именно това е една от причините жената да доживее до такава възраст. Строга, но безкрайно трудолюбива и справедлива е баба Милка. Повече от век столетницата успява да запази психиката и духа си здрави, като по този начин слага в малкия си джоб по-младите от нея.

"Здрав дух, здраво тяло, са казали хората и ще излязат прави. Видимо баба Милка психически е много стабилна, ако се предаде, предполагам, че и тялото й ще рухне. Това е най-ценният урок, който съм научил от нея - духът на човек го крепи", допълва с възхищение и почит управникът.

Родопчанката се занимава със земеделска работа цял живот. Преди повече от половин век я трудоустрояват от ТКЗС-то (Трудово кооперативно земеделско стопанство). Ненавършила още 50 години, баба Милка получава проблеми със сърцето. Това става причина да бъде трудоустроена и да успее да се съхрани и до ден днешен.

Стотният й юбилей се превръща в голям празник
Стотният й юбилей се превръща в голям празник

"Успя да се запази. Пази се и до днес! Не яде свинско изобщо. Като вдигне кръвно, минава на диета. Не яде неща, които са вредни за здравето й. Крепи се и се пази, заради това достигна до такава възраст. От нея се уча да се пазя и аз. Пък и има много здрава психика", споделя пред вестника снахата на столетницата Веска, която живее заедно с баба Милка.

78-годишната жена прави компания на възрастната си свекърва и двете се разбират много добре. Къщата им е мъничка, като баба Милка обитава лятната кухня, а Веска друга стая от дома. Имотът им е отдалечен от центъра на селото, затова столетницата рядко ходи на площада. Въпреки това я хвалят, че допреди 1-2 години сама ходи да си плаща данъците в кметството. Сега си шета у дома и се грижи за скромна градинка. На улицата, пред оградата, двете пенсионерки си имат пейка и сядат там да наблюдават живота, когато времето позволи това.

"Внучките й, от дъщеря й, идват често и помагат. Носят продукти и каквото е необходимо. Почистват основно. И моите синове ни навестяват. Баба Милка много се радва, когато децата идват", допълва Веска, която има проблем със сърцето и трудно успява да помага напълно с всички домашни задължения.

Според щателни проучвания дълголетието на родопчанката е семейна черта. Поколения назад са доживявали до дълги старини.

"И брат й, и сестра й живяха до над 90 години", свидетелства и Веска.

Баба Милка днес се радва на петима внуци, осем правнуци и четирима праправнуци. Възрастната жена днес е под грижите на своите близки и прекарва спокойно старините си, като пази най-ценният съвет от своята баба и го предава на поколенията, а именно: "Пази младините за старините си!".

"България Днес" й пожелава крепко здраве, бодрост на духа и воля, за да съхрани дълго жизнените си сили и мъдростта на годините!