Професорът: Искам да разбера кой е сложил ниската оценка на работата ми. Може да не ми подновят договора

Макар да бе “скъсан” на конкурс за шеф на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”, националният консултант по детска хирургия проф. Христо Шивачев остава началник на клиниката.

Новината, че един от най-добрите детски специалисти у нас е отхвърлен като кандидат за началник, предизвика масово неодобрение сред лекари и пациенти.

В началото на ноември директорът на най-голямата спешна болница у нас д-р Валентин Димитров е обявил конкурси за началници на клиниките и отделенията. Конкурсът преминава в три етапа - класиране по документи, писмено представяне на 3-годишна програма за развитие на структурата и събеседване. Проф. Шивачев е единствен кандидат за шеф на Клиниката по детска хирургия, но писмената програма, която е представил, е оценена с 4,14. За да премине обаче към кръга със събеседване, е нужна оценка 4,50. “Проф. Шивачев не е отхвърлен заради липса на квалификация или непрофесионализъм,

никой не оспорва златните му ръце на хирург,

вероятно не е имал време да доизпипа програмата за развитие. Той има страшно много ангажименти - операции, клиниката, национален консултант е и зам.-шеф на БЛС, казва колега от “Пирогов”.

“Аз съм поискал по съответния ред да видя протокола, за да разбера на какво основание е сложена оценката, какви са мотивите и кои са оценили програмата ми така”, коментира проф. Шивачев пред Дир.бг. По думите му той не е останал с впечатление, че директорът е недоволен от работата му.

“Категорично ясно заявявам, че проф. Шивачев продължава да бъде началник на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”. След разговор с него и след разговор с директора няма основания за притеснение”, заяви шефът на здравната комисия в НС професор

Костадин Ангелов, който е председател на комисията,

оценила програмата на кандидата. “Комисията е от 7 или 8 членове, всеки има възможност да представи своята оценка анонимно и накрая се формира средноаритметична оценка”, разказа проф. Ангелов. Той е изненадан от получената ниска оценка 4,14.

“Възможно е да не ми бъде подновен и договорът. Всичко е възможно. Това е решение на работодателя. Въпрос е и на политика на ръководството с кого иска да работи”, обясни обаче проф. Шивачев.

Според проф. Ангелов решението Шивачев да продължи да бъде началник на клиниката е “съвсем логично и правилно”. “Съответно трябва да се проведе нов конкурс, където той се предполага, че ще участва”, коментира Ангелов.

За подкрепа към проф. Шивачев от клиниката призоваха във фейсбук

пациенти да разкажат щастлива история

Десетки доволни родители описаха с няколко изречения благодарността си към хирурга и екипа му.

Той винаги ще е ангел спасител за нас - върна не само живота на детето ни, но и нашите

На 11 юни 2023 г. в 12 ч претърпяхме много тежка катастрофа в близост до София. На мястото незабавно пристигна екип на Спешна помощ и закара Леа в “Пирогов”, заедно с мен - нейната майка, разказва Силвия Тодорова във фейсбук. В същия ден проф. Шивачев заедно с доц. Василевски и други прекрасни хора, както аз обичам да ги наричам “магьосници”, се връщаха от конференция в Турция. Разбирайки за Леа те незабавно пристигнаха в “Пирогов”, където благодарение на невероятните специалисти и непрекъснатите грижи на Детското спешно отделение моето дете успя да дочака проф. Шивачев. Животоспасяващата операция започна в 17 ч и приключи в 24 ч. Виждах нечовешките усилия, които полагат всички. Грижите на проф. Шивачев към Леа бяха ежедневни и без да го познавахме, се чувствахме в добри ръце и без да разбираме какво се случва, усещахме, че се прави най-доброто за нашето дете. Проф. Шивачев идваше и говореше с мен, казваше какво предстои, защо се налага да се прави нещо, имах яснота за всичко, което се случваше с детето ми. За нас той е и винаги, докато сме живи, ще бъде нашият ангел спасител, който в онзи ден спаси не само живота на детето ни, но и нашите.