• Д-р Йорданка Пенкова: Спешно да се направи категоризация и да се диференцира заплащането от пациентите за една и съща дейност според апаратурата и специалистите
  • Държавни болници, които не могат да се оздравят, в бъдеще трябва да се приватизират, обяви пък здравният министър
  • Проф. Хинков: България е с най-високата смъртност в ЕС

Спешно трябва да се направи категоризация на болниците и да имаме диференцирано заплащане, заяви д-р Йорданка Пенкова, подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по време на VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз, който се провежда в София.

Сега една и съща дейност с различен вид клас апаратура във всички лечебни заведения се заплаща на една и съща цена, подчерта тя, цитирана от БТА.

"Не може да се заплащат 2-5-10 хиляди лева дейност за структура, и за специалисти, и за условия, при които се лекуват пациентите - и за такива, каквито не отговарят на нашите очакванията и същата цена за там, където те са на много по-високо ниво", каза д-р Пенкова.

Според одобрения вчера от правителството проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. догодина тя ще разполага с малко над 8,16 млн. лева.

Също на конгреса на лекарския съюз пък здравният министър заговори за приватизация в бъдеще на държавни болници. 

От гледна точка на критериите за оценка на една здравна система, българската е в средните показатели, посочи пред форума проф. Христо Хинков. Според него в България има много повече болници, отколкото са ни нужни, предаде БТА.

Убеден съм, че областните болници са гръбнакът на здравеопазването, независимо, че частни болници предоставят добра и качествена услуга или няколко услуги, коментира проф. Хинков. Той добави, че средното акционерното участие на държавата във всички областни болници е около 80%.

Рано или късно трябва да се вземе решение за приватизиране на държавни болници, които не могат да се оздравяват, както и да се преструктурират държавни болници, включително общински, продължи в изложението си проф. Хинков. Подчерта обаче, че това е политическо решение и трябва да се вземе на ниво здравна комисия и парламент.

При приватизация на определени лечебни заведения, които от години са потънали в дългове, ясно условие трябва да е те да запазят всички съществуващи дейности. Многото на брой частни болници извършват само определен вид дейности, а не всички необходими населението в определени области, обясни Хинков.

"Сега строим с 300 мъки национална детска болница. Аз съм се зарекъл, че тази болница ще я докарам до първо копка, но това показва, че някъде сме сбъркали далеч назад в годините", емоционален бе министърът.

България е на първо място в Европа по смъртност. Детската смъртност намалява, но все още е с 2-3% над средните нива в Европейския съюз, обяви още проф. Христо Хинков пред участниците в VI-ия Национален конгрес на БЛС.

В същото време здравната вноска в България е най ниската в целия Европейски съюз и близо половината от парите на здравната каса идват като трансфери от държавния бюджет, а не от вноски.

"При 8% вноска, която очевидно няма тенденции и няма перспективи да бъде повишена. Няма политическа воля и няма политически лидер, който да постави този въпрос! Системата просто не може! Тя се задъхва! Като прибавяме и човешките ресурси, като прибавяме и застаряването, като прибавяме изравняването, дори намаляването броя на средния медицински персонал, на специалисти по здравни грижи спрямо лекарите, получаваме една картина, която направо изглежда безнадеждна", коментира той на форума на медиците, цитира го БНР.

Българинът доплаща около половината от лечението си, припомни проф. Хинков.