Редовните профилактични прегледи с ехография и мамография помагат все повече жени да бъдат диагностицирани в ранен, напълно лечим стадий, казва ръководителят на отделение по медицинска онкология в МБАЛ "Сердика"

Д-р Надежда Митева е завършила Медицинския университет в София. Има специалности вътрешни болести и медицинска онкология. Практикува медицинска онкология с подчертан интерес към рак на гърдата, рак на яйчника и дебелочревен карцином. От 2022 г. ръководи отделение по медицинска онкология в МБАЛ “Сердика”.

- Д-р Митева, хиляди жени на година чуват диагнозата рак на гърдата. Има ли живот след тази диагноза, или това е окончателна присъда? По света ракът на гърдата, диагностициран в ранен стадий, е по-скоро сред лечимите болести, как е в България?

- Рак на гърдата в никакъв случай не е присъда, особено открит в ранен стадий. Установяване на заболяването навреме дава възможност за своевременно ефективно хирургично и лекарствено лечение. Ето защо е толкова важно жените да се преглеждат не само при притеснителни симптоми, а и профилактично. В България всяка жена над 50 години може да направи мамография веднъж годишно чрез своя личен лекар.

Рак на гърдата не е една и съща диагноза при всички пациенти. Той се различава по своите характеристики и всеки е с различно добра прогноза. Като високо рискови се определят HER2  позитивните тумори, както и тройно негативните карциноми. Въпреки че хормонално чувствителните HER2 негативни карциноми са с по-добра прогноза, при тях също е необходимо продължително лечение.

Общото между отделните видове тумори е наличието на ефикасно лечение при ранно откриване. И по света, и в България ракът се превръща в хронично заболяване, при което се постига ефективен контрол за дълъг период от време.

- България постига ли световните стандарти в лечението на рака на гърдата? Пациентите в България имат ли достъп до най-модерните терапии?

- Българските пациенти отдавна имат достъп до всички най-нови лекарствени и локални терапии. Достъпът до онколози е изключително бърз и лесен. Повечето лекарства, получили одобрение за използване в ЕС, доста бързо получават реимбурсация и в нашата страна. Освен с химиотерапия и хормонотерапия подходящите пациенти могат да бъдат лекувани и с терапии от най-ново поколение. Тройно негативните карциноми могат да получат предоперативна терапия, както и терапия от първа линия с имунотерапия. Резултатите, които наблюдаваме при тези болни, са обнадеждаващи. Стандарт в лечението на хормонрецептор позитивните HER2  негативни тумори е комбинираната хормонотерапия и лечение със CDK4/6 инхибитори. Жените, носителки на патогенни BRCA мутации, могат да получат лечение с PARP инхибитори.

- Кои терапии осигуряват по-добро качество на живот?

- Всяка терапия има своите странични действия. Най-голямата психологическа травма за една жена е загубата на косата по време на химиотерапията. От няколко години този страничен ефект може да се преодолее с използването на каски, които охлаждат скалпа и не позволяват цитостатиците да достигнат до космените фоликули. За съжаление, използването на подобна апаратура не се поема от здравната каса и е за сметка на българските пациентки.

Най-добро качество на живот осигуряват терапиите, които могат да се провеждат в дома и не изискват болничен престой или изискват минимален. Това са основно перорални форми на приложение, при които медицинските манипулации се свеждат до минимум, пациентката може да ги приема в дома си и да не променя начина си на живот.

- Каква е възрастовата рискова група? Има ли генетична предразположеност? Какво трябва да направят жените, които имат в семейството си болни от рак на гърдата?

- В случаите на фамилна обремененост – родственици от първа линия с раково заболяване, възраст при откриване на заболяването под 35 години, тройно негативни тумори, е задължително търсенето на патогенни мутации, отговорни за появата на това заболяване - т.нар. BRCA мутации. Тези мутации са отговорни и за повечето случаи на карцином на гърдата при мъже - около 1%.

При наличие на носителство  рискът от развитие на карцином на гърда и яйчник е в пъти по-висок. Такъв резултат има значение както за самата пациентка, така и за нейните кръвни роднини, които също трябва да бъдат изследвани. Здрави жени с известно носителство подлежат на проследяване с ехография от 18-годишна възраст. Може да бъде обсъждано и профилактично премахване на млечни жлези и яйчници.

Въпреки тези факти повечето случаи на рак на гърдата са спорадични, т.е. случайни, и са най-много във възрастта над 60 години.

- Редовната мамография и ехография достатъчни ли са, за да е сигурна жената, че няма рак на гърдата?

- За съжаление в света няма 100% информативно изследване. Редовните профилактични прегледи с ехография и мамография могат да помогнат все повече жени да бъдат диагностицирани в ранен, напълно лечим стадий на болестта. Много важно за една жена е самоизследването на гърдите и алармирането при наличие на съмнителни симптоми. Изследванията помагат, но пациентът трябва да поиска да ги направи. Свидетели сме на много случаи на заболяването, което се е развивало с години и пациентката го е игнорирала с надеждата то да изчезне само. Навременната помощ е от изключително голямо значение.

- Как можем сами да се проверяваме за рак на гърдата? Има ли ранни симптоми?

- Самоизследването се извършва обикновено в банята, при влажна кожа, за да се намали триенето и да се усетят и най-малките промени в структурата на жлезата. Жените трябва да наблюдават за поява на бучки в млечните жлези, болезнени подутини под мишниците, разлика в размерите на двете гърди, придърпване на паренхима, секреция от зърното.

- Кои са рисковите фактори за тази болест?

- Най-важните рискови фактори са наследствеността, носителството на патогенни BRCA мутации, множествените интрадуктални папиломи, кисти с тежък атипизъм,  предшестващ карцином на гърдата. Предшестващ дуктален и лобуларен карцином ин ситу имат повишен риск от поява на инвазивен тумор,  а инвазивен карцином на едната гърда е свързан с повишен риск от поява на болест и в другата гърда.

Начинът на живот спада към ниско рисковите фактори за рак на гърдата. Късно раждане, късна менопауза, употребата на алкохол, наднорменото тегло, слабата физическа активност, приемът на екзогенни хормони и експозицията на йонизиращи лъчения са рискови фактори за това заболяване. В периода на менопауза основен рисков фактор е наднорменото тегло.

Съществуват и лекарствени средства, които могат да се прилагат с профилактична цел. При жени с генетично обусловен риск от поява на рак на гърдата може да се прилагат антиестрогени.

“Времето е живот” – информационна кампания на Novartis България в подкрепа на жените с рак на гърдата

Кампанията "Времето е живот" на Novartis България насочва вниманието на широката общественост към най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при жените в света, възможностите на съвременната медицина, както и специфичните потребности на пациентите с диагноза рак на гърдата в България.
Всяка година средно 4000 жени у нас чуват думите "Имате рак на гърдата". Чрез поредица от инициативи кампанията "Времето е живот" цели да разпространи колко е важна профилактиката и ранното диагностициране на рака на гърдата. Инициативата дава надеждна и научнообоснована информация в подкрепа на това, че диагнозата рак на гърдата не е присъда, а науката и медицината дават все повече доказателства, че болестта може да се овладее и пациентите с рак на гърдата могат да водят пълноценен и качествен живот.
В контекста на продължаващата борба срещу рака на гърдата Novartis утвърждава лидерските си позиции на глобално ниво и категорично се откроява като безспорен иноватор със солиден опит в терапията чрез постиженията си в онкологията. По този начин компанията предоставя на пациентите и онколозите надежда и оптимизъм.
А мотото "Времето е живот" има амбициозната задача да вдъхнови всички, за да се почувстват част от голямата общност, загрижена за пациентите с рак на гърдата.
Информационната кампания "Времето е живот" на Novartis България, която стартира за първи път през октомври, ще се превърне в традиция, за да изгражда профилактични навици в българските жени. В подкрепа на инициативата се присъединяват много специалисти, пациенти, любими популярни лица.
Всички инициативи от информационната кампания, както и публикуваното експертно съдържание може да проследите в каналите на Novartis България - Facebook и Instagram.